'Süresi dolmuş isimler yönetici oluyor'

Hakem hataları nedeniyle eleştirilerin hedefi haline gelen Merkez Hakem Kurulu'na (MHK), bir eleştiri de eski başkanlar Bülent Yavuz, Ahmet Güvener ve Ufuk Özerten'den geldi. Eski başkanlar, Mustafa Çulcu ve yönetimi ile istikrarsızlığın hüküm sürdüğü sistemi eleştirdiler.

Levent Bıçakcı federasyonu'nda MHK Başkanlığı yapan Ufuk Özerten, ortada problemlerin olduğunu, bu sorunların çözülmek istenmediğini, öteleme yöntemiyle günü kurtaran bir taktik uygulandığını, asıl problemin sistemden kaynaklandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Özerten, 70 milyonun üzerinde nüfusu olan Türkiye'de futbol liglerinde düdük çalan 600 hakem olduğunu, bunun 25'inin süper ligde görev yaptığını, bu 600 hakem arasından en iyilerini bulup çıkaramayan yöneticilerin sorunların yaşanmasında en büyük paya sahip olduklarını belirtti. Özerten, "Türk hakemliği'nde (son kullanma süresi dolmuş isimler) yönetici oluyor. Gidip, geliyorlar. Hakemlerin yarattığı bir sorun yok. Yöneticilerdeki istikrarsızlık sorunun ana kaynağı. Daha dün görev bekleyenler, bugün maç verir hale gelirse bu doğru olmaz. Hakemlerden adalet bekliyorsanız, önce siz adil olacaksınız" diye konuştu.

Yöneticilerin hakemlerine sahip çıkması gerektiğini, ayrım yapmamaya dikkat etmesi gerekliliğinin altını çizen Özerten, "Hakemine sahip çıkmazsan olmaz. Anadolu'daki tabirle (At sahibine göre kişner). Siz ne kadar önem verirseniz, hakem de o denli dikkatli olur. Ama benim inancıma göre, hakem hatalarının son bulmasını kimse istemiyor. Bu puslu ortamdan bazı kesimler nemalanıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Özerten, Ankaragücü-Fenerbahçe maçıyla yaklaşık 1 yıl aradan sonra sahalara dönen ve büyük eleştiri alan Cem Deda'ya da sahip çıktı.Merkez Hakem Kurulu eski Başkanlarından Bülent Yavuz ise, Türk hakem camiasının kendi içinden gelmeyenler tarafından yönetilmesinin zaaflarını hala yaşadığını, MHK'yi yönetmenin ayrı bir sanat olduğunu, işi bilmeyen yöneticilerin ve eğiticilerin görev almış olmasının yarattığı ve devam eden sıkıntılara dikkat çekerek, "Bu MHK tatlı cadı değil. Yani Sementa gibi herşeyi düzeltemez" dedi. Türkiye'de futbol liglerinde her dönemde hakemlere karşı eleştirilerin olduğu, ancak bugünkü şartlarda olayın boyutunun farklılık gösterdiğini savunan Ahmet Güvener de, "Hakemlerin durumu vahim. Benim dönemimde tecrübeli isimler vardı. Onun için çok sorun yaşanmıyordu. Ancak bugün o kadar tecrübeli hakemler yok" dedi.