Süreyya Serdengeçti: "Güven olayı çok önemli"

MUĞLA (İHA) - Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Kriz Dönemlerinde Bankacılık Sektörünün Yeri" konulu toplantıda güven olayının çok önemli olduğunu söyledi.

Bodrum Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda bankacılara bazı açıklamalarda bulunan ve soruları cevaplandıran Serdengeçti şunları söyledi;
"Yeterince güven verilemediği zamanda faiz kaç olursa olsun, kredi vermekten bir çekinme olabiliyor veya bazen reel sektörde de ihtiyaç olduğu halde krediyi almakta çekinme olabiliyor. Çünkü önünü göremiyor. İşte bence işin anahtarı burada. Güven vereceksiniz ki, bankalar birbiri ile işlem yapacak, bankacılık sistemi şirketlerle işlem yapmaya devam edecek. Fiyat farklı olabilir. Fiyat her zaman değişiyordu, güveni vermezsek sorun. Batıda bu hatayı yaptılar. Bu güveni veremediler. Merkez bankaları tarafından onca likitide ortaya konduğu halde, ne gördük? Para piyasasında faiz oranlarının çok yükseldiğini gördük. Güven azaldığı zaman bankalarda birbirine vermemeye başlarlar; gayet haklılar. Güven vermesi gereken o güveni veremiyor. Para piyasasında faizler yükselir, hepsi gelir merkez bankasında işlem yapmaya başlarlar. İşte orada da benzer durum oldu. Dolayısı ile güven olayı çok önemli burada. Ben bankalar, şirketler diye ayırmıyorum açıkçası. Biri sorunlu ise diğeri de sorunlu hale geleceğine göre hepimizin birbirimizi gözetmesi gerekiyor. Mutlaka akışkanlığın devam etmesi lazım, mutlaka güven vermek de lazım.".
"Birbirimizi lüzumsuz yere korkutmamamız gerekiyor" diyen Serdengeçti, "Basında her gün okuduğumuz yüzlere fikir çıkıyor. Bunların yüzde 90'ı ülkenin ya da dünyanın çıkarı için değil, kişisel çıkardır. Kalan yüzde 10'u da, yarısı yanlıştır bana göre. Toplam içinde yüzde 5 doğru var, onu da bulup çıkarmak kolay olmuyor" diye konuştu. Toplantıya aralarında Bodrum Ticaret Odası başkanı Mahmut Kocadon'un da bulunduğu yaklaşık 30 kişi katıldı.

Reklam
Reklam