Sürgün Edilerek Dağıtılan Ahıskalılar, Birlik Olmak Istiyor

Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İş Birliği ve Yardımlaşma Derneği (TASİYAD) Başkanı Habibullah Mürsel, anavatanlarından sürgün...

Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İş Birliği ve Yardımlaşma Derneği (TASİYAD) Başkanı Habibullah Mürsel, anavatanlarından sürgün edilen Ahıskalıların asimile edilmek istendiğini söyledi. Hamzagil, bugün aynı ülkede yaşayan hiçbir akrabanın kalmadığını söyledi.

Ahıskalılar, 15 Kasım 1944’te başlayan sürgün ve zulüm dönemlerini geri bırakarak, birlik olmak istiyor. Anavatanlarından sürgün edilmelerinin üzerinden 68 yıl geçen Ahıskalılar, çeşitli etkinlik ve kültürel faaliyetlerle bir araya geliyor.

Antalya Ahıska Kültür Merkezi, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda, sürgünün 68. yılı nedeniyle anma programı düzenledi. Programa katılan TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel, Rus-Alman savaşı sırasında Ahıska erkeklerinin askere götürüldüğünü, geri kalanların da sürgün edildiğini söyledi. O dönemde Ahıska köylerinde yaşayanlar kamyonlarla taşınarak trenlere bindirildiğini anlatan Mürsel, “30-40 kişi bir vagonda insanlık dışı bir yöntemle götürüldü. Orta Asya’ya ulaşınca vagonlar açılmaya başlandı. Farklı ülkelere bırakılarak asimile edilmek istendi. Seyahat hakları kısıtlandı. Adeta karantina altına alındı.” dedi.

Reklam
Reklam

Mürsel, Ahıskalılar’ın Özbekistan’da kendilerini toparlayarak iyi bir seviyeye geldiğini, ülkede ırkçı söylemlerin artması üzerine 100 bin Ahıskalı’nın burayı terkettiğini söyledi. Şu anda çeşitli ülkelerde yaşayan 500 bin Ahıskalı olduğunu belirten Mürsel, “Aileler çok dağınık. O kadar dağınık ki aynı ülkede yaşayan aile ferdi hiç yok. Ben 3 kardeşim hepimiz farklı ülkelerde yaşıyoruz. Akrabalarım farklı ülkelerde yaşıyor. Herkes toplu bir yere gidemiyor. Amerika’daki Ahıskalılar asimile olmak üzere. 10 yıl içinde önlem alınmazsa kötü olacak. Ahıskalıların en şanslıları Türkiye’de yaşayanlar. Çünkü biz Türkiye’de azınlık değiliz. Biz burada öz vatanımızdayız. Biz burada, evde de dışarıda da Türkçe konuşuyoruz. Bizim için bu büyük bir nimettir.” diye konuştu.

Antalya Ahıska Kültür Merkezi Başkanı Ali Hamzagil de Antalya’da yaklaşık 20 bin Ahıskalı’nın yaşadığını ifade etti. Hamzagil, ancak bunların biraya gelemediğini, bunun için çalışma yaptıklarını söyledi. Antalya’da yaşayan Ahıskalıları bir çatı altında toplamayı amaçladıklarını belirten Hamzagil, burada çeşitli kültürel ve sosyal etkinlik düzenleyeceklerini kaydetti. Sunuculuğunu Asım Yıldırım’ın yaptığı toplantıda okunan şiirler ve izletilen görüntüler sebebiyle duygusal anlar yaşandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: