Sürgündeki Filistinliler dönüyor

GAZZE (İHA) - İsrail'in sürgüne gönderdiği 55 Filistinli'den 16'sı bugün Batı Şeria'ya döndü. İsrail hükümeti, 2002 yılında Beytüllahim kentindeki Doğuş Kilisesi'nin (Nativity Church) işgal edilmesi ve intifada olaylarına karışan 55 Filistinli'yi sürgüne göndermişti. Geçtiğimiz günlerde Mısır'ın Şarm El Şeyh şehrinde yapılan zirvenin ardından yaşanan gelişmeler çerçevesinde, İsrail'in dönmesine izin verdiği 55 kişiden 16'sı bugün Gazze'den Batı Şeria'ya doğru yola çıktı. Ancak İsrail hükümeti, kilisede çatışmaya giren 20 Filistinli'yi bu listeye dahil etmedi. Erez kontrol noktasından İsrail topraklarına giren Filistinliler, hareketlerinden önce yaptıkları açıklamada Mahmud Abbas ve yetkililere teşekkür ederek, "Doğuş Kilisesi'ndeki olaylara katılan arkadaşlarımız burada kaldılar. Onlar için üzülüyoruz, hükümetimizin bu konuyla da ilgilenmesini istiyoruz" dediler.

Reklam
Reklam

Grubu yolcu etmek üzere Erez geçiş noktasına gelen İslami Cihad örgütü yetkilisi Nafiz Azzam, "Bu olumlu bir adımdır ancak çözülmesi gereken büyük sorunlarımız var. Bunlar, İsrail askerlerinin şehirlerden çıkması ve tutuklu Filistinliler'in serbest kalmasıdır. Bir seferde bin kişinin serbest bırakılması, ondan sonra da tüm tutukluların serbest kalması gerekmektedir. Bunlar yapılmadığı sürece yapılan görüşmelerin ve çabaların hiçbir anlamı yoktur. Kalıcı barış sağlanamaz" dedi.

Gazze Valisi ve eski güvenlik şefi Muhammed Dahlan ise, bütün problemlerin çözülmesi için Filistin yönetiminin ciddiyetle çalıştığını belirterek, "Barışın olması için İsrail verdiği sözleri harfiyen yerine getirmelidir. Doğuş Kilisesi'ndeki olaylara katılanlar da dahil sürgüne gönderilen tüm insanlar evlerine döneceklerdir. Çünkü İsrail bunun için söz verdi" diye konuştu.

Yola çıkan 16 Filistinli'nin öncelikle Ramallah'a gitmesi bekleniyor.