Suriye basınından flaş iddia

Suriye'de düzenlenen Esad karşıtı gösterilerde son 24 saat içinde 20 kişi hayatını kaybetti.

Libya’da yaşananlardan cesaret alan Suriyeli muhalifler, sokaklara döküldü. Suriye’nin birçok kentinde düzenlenen Esad karşıtı gösterilerde son 24 saat içinde 20 kişi hayatını kaybetti.

Kaddafi’nin ölü olarak ele geçirilmesi, altı aydır Beşar Esad rejimine karşı mücadele veren Suriyeli muhalif hareketine adeta benzin döktü. Kaddafi’nin ölüm haberini alan Suriyeli muhalifler sıranın Esad’a geldiğini belirterek internet üzerinden kampanya üstüne kampanya başlattı. Sosyal paylaşım sitelerinde “Kaddafi bitti. Şimdi sıra sende”, “Sıra sana geldi doktor”, “Beşar Esad da Şam’ın merkezinde böyle çarmıha gerilecek”, “Kendini hazırla Esad” ifadelerini kullanarak geniş çaplı eylem çağrısında bulundu. Önceki gün cuma namazı sonrasında on binlerce kişi Suriye’nin birçok kentinde sokaklara döküldü. Suriye güvenlik güçleri, gösterilere yine ateş ederek müdahale etti. Çoğunluğu Humus’ta olmak üzere toplam 20 kişi hayatını kaybetti. Suriye askerlerinin ateşinde onlarca kişinin de yaralandığı belirten aktivistler bir çok kişinin de tutuklandığını ifade etti. Beyrut’ta bulunan Amerikan Üniversitesi siyasal bilimler profesörü hilal Khashan, “Libya’da yaşananlar açıkça ortaya koydu. Halkını baskı altında tutan dikta rejimleri artık işlemez hale geldi. Kaddafi’nin başına gelenler özellikle Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı çok güçlü ve açık bir mesajdır” yorumunda bulundu. n DIŞ HABERLER

Reklam
Reklam

SURİYE BASINININ İDDİASI

‘Türk heyet Şam’a gitti’

Suriye’deki olaylarda halkın sesine kulak vermesi çağrısında bulunan, ancak barışçıl gösterilere silahla Şam yönetiminin silahla müdahale etmeye devam etmesi üzerine Devlet Başkanı Beşar Esad ile bağlantısını kesen Türkiye’nin dün üst düzey temaslar için bir heyeti bu ülkeye gönderdiği ortaya çıktı. Suriye basının iddiasına göre üst düzey Türk yetkililerin bulunduğu heyet önceki gün gizlice Şam’a gelerek Esad ile bir görüşme yaptı. Haberde çok kısa süren görüşmenin niteliği hakkında hiç bir ayrıntıya yer verilmedi, ancak bir kaç gün içinde önemli gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çekildi.