Suriye Ile Iş Yapan Firmalara Yeniden Kredi Yapılandırma Müjdesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye ile iş yapan firmalara yeniden kredi yapılandırma müjdesi verdi. ...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye ile iş yapan firmalara yeniden kredi yapılandırma müjdesi verdi.

Yapılandırma ile firmaların rahat bir nefes alacağını, kredibilitelerini artıracağını kaydetti. Ekonomi Bakanlığı’nın Suriye’yi mücbir sebep kapsamına aldığını, bu çerçevede ülkeye ticaret yapan firmalara bir takım kolaylıklar sunulduğunu aktaran Çağlayan, "Mücbir sebep kapsamında Maliye Bakanlığı, Suriye’de vukubulan olaylar nedeniyle zarara uğramış firmalarımızın tahakkuk aşamasındaki vergi borçlarını ve yapılandırılan borçlarına erteleme imkanı getirmişti. Yine Suriye’nin mücbir sebep kapsamına alınması ile Suriye’de faaliyette bulunan işverenlerimizin bu ülkedeki iş yerlerinden kaynaklanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları ile Türkiye’de bulunan diğer işyerlerinden kaynaklanan SGK prim borçlarının da ertelenmesi sağlanmıştı. Sağlanan kolaylıklardan bir diğeri de Eximbank’ın Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi Programı kapsamında Suriye’de iş yapan müteahhitlik firmalarına 1,5 yıl geri ödemesiz olmak üzere, 3 yıl vadeli kredi kullanma imkânının getirilmesiydi." dedi.

Reklam
Reklam

DÜZENLEME 31 ARALIK 2013 TARİHİNE KADAR GEÇERLİ OLACAK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun konuya ilişkin düzenleme yaptığını da ifade eden Zafer Çağlayan, şunları söyledi:

“BDDK kararı ile Suriye ile iş ilişkisi olup likidite sıkıntısı içinde bulunan firmalarımız rahat bir nefes alacak. Düzenleme 31 Aralık 2013 tarihine kadar geçerli olacak. Bu düzenleme ile firmalarımız Suriye ile ilgili olarak almış oldukları kredileri çok daha uygun koşullarda yapılandırabilecekler. Düzenleme ile bankalar tarafından Suriye’ye yönelik olarak kullandırılan kredilerden İkinci grupta sınıflandırılanların (Yakın İzlemedeki Krediler ve Diğer Alacaklar) yeni sözleşme koşullarına bağlanarak Birinci grupta sınıflandırılmasına (Standart Nitelikli Krediler ve Diğer Alacaklar) ilişkin şartlar kolaylaştırılmıştır. Bu çerçevede Yakın İzlemedeki Krediler ve Diğer Alacaklardan yeni sözleşme koşullarına bağlananlar toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla Standart Nitelikli Krediler ve Diğer Alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılacak. Yönetmelik ile getirilen bir diğer düzenleme ise bir kredi müşterisinin Suriye’ye yönelik olarak kullandığı kredisinin, bu kişinin Suriye dışındaki kredilerinde meydana gelen sorunlar sebebiyle donuk alacak olarak sınıflandırılması halinde Suriye’ye yönelik olarak kullandırılan krediler için özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarına bırakılacak. Ayrıca, kredi müşterilerinin Suriye dışındaki kredilerinin donuk alacak olarak sınıflandırılması ve ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin geçici likidite sıkıntısından kaynaklanması halinde, halihazırda iki defa ile sınırlı olan yeniden yapılandırma imkânı da üçe çıkarılmıştır. Diğer taraftan, yeniden yapılandırılan söz konusu kredilerin hangi koşullarda üst gruplarda sınıflandırılacağı yapılan düzenleme ile belirlenmiş olup, her yapılandırma için asgari ödeme tutarları mevcut uygulamadan daha düşük olarak tespit edilmiştir. Daha önceki düzenlemede yeniden yapılandırılan krediler, toplam alacak tutarının en az yüzde 15'inin geri ödenmiş olması, en az 6 ay süreyle izlendikleri takip edilmeleri, ve ödemelerin aksatılmaması kaydıyla bu sürenin sonunda ’Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı’na aktarılmaktaydı. Suriye ile ilgili olarak çıkarılan bu düzenleme ile ise birinci yeniden yapılandırmada toplam alacak tutarının yüzde 5'inin geri ödenmiş olması, en az 3 ay süreyle izlendikleri grupta takip edilmeleri ve ödeme planında öngörülen ödemelerin aksatılmaması kaydıyla ’Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler’ hesabına aktarılabilecektir. Bu düzenleme, Suriye ile iş yapan ve likidite sıkıntısı içinde bulunan firmalara rahat bir nefes aldıracak ve kredibiliteleri artacak."

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, yeniden yapılandırma kapsamında ilave kredi kullandırılması halinde bu krediler için özel karşılık ayrılması da bankaların ihtiyarına bırakıldığını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: