Suriye ile ortak baraj

HATAY (İHA) - Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, Asi Nehri üzerinde Suriye ile ortak yapılacak baraj projesinin hazır olduğunu belirterek, yapılacak barajla toplam 31 bin 503 hektar arazinin sulanacağını ve yılda 40 GW/saat enerji üretileceğini söyledi.

Sarı, bugün beraberindeki heyetle birlikte Suriye'nin İdlip şehrine gitti. İdlip Valisi Hüseyin Ali El Haddar'ın davetlisi olarak bu ülkeye giden Sarı'nın, meslektaşı ile birlikte Suriye-Türkiye Dostluk Ormanı'na ilk fidanı dikecekleri bildirildi. Sarı, ziyaret öncesi iki ülke ilişkileri konusunda çeşitli açıklamalarda bulundu. İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç'ın rolünün büyük olduğunun altını çizen Sarı, "Teşkilatların ortak hareket edebilmeleri amacıyla eğitim öğretim seminerleri içinde bulunmaları sağlanmaya başlanmıştır. Özellikle müşterek sınırda baraj yapılması, kara ve deniz ulaşım imkanlarının açılması her iki ülkenin beşeri ve ekonomik ilişkilerine ivme kazandıracaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sarı, Suriye ile yapılması düşünülen ortak barajın projesinin hazır olduğunu da vurgulayarak, "Taşkınların önlenmesi ve baraj topuğunda 15 MW kurulu gücünde yılda 40 GW/saat enerji üretecek Asi Barajı'nın yapımı DSİ Genel Müdürlüğü'nce projelendirilmiş olup, barajın yapımı halinde Suriye tarafında 10 bin 653 hektar arazi, Türkiye tarafında ise 20 bin 850 hektar olmak üzere toplam 31 bin 503 hektar arazi sulanabilecektir. Asi Barajı'nın toplam maliyetinin 60 milyon dolar olacağı hesaplanmıştır" dedi.

Vali Abdulkadir Sarı, Reyhanlı İlçesi'nde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nın modernize edilme çalışmalarının da başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Cilvegözü Sınır Kapısı'nda, bölge ekonomisinin canlanması amacıyla sınır ticaret merkezi kurulması ve gümrüklü sahanın yeniden yapılanması çalışmalarına da başlandı. Cilvegözü'nde yap-işlet-devret modelini benimsedik. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce gümrüklü saha yeniden yapılarak modernize edilecek. Ayrıca iki ülke arasındaki feribot seferlerinin hizmete açılması için de çalışmalar tamam. Mersin-İskenderun ve Lazkiye arasında feribot seferlerinin başlatılabilmesi için İskenderun Limanı'nda yolcu bekleme salonu yapılmış, feribot seferlerinin tüm alt yapısı hazır hale getirilmiştir. Feribot seferlerinin başlatılmasının her iki ülkenin turizmine olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyim."

Reklam
Reklam