Suriye ordusu Cizr el-Şuhur'da kontrolünü pekiştiriyor

Suriye askerleri Cizr el-Şuhur kasabasında denetimi ele almış görünürken, operasyonun genişlemesi endişesiyle yöreden Türkiye sınırına kaçış sürüyor. Çadırkentlere sığınan mültecilerin sayısı altı bini aştı.

Suriye ordusunun Cizr el-Şuhur çevresinde operasyonları genişletmesi endişesiyle bölge sakinlerinin Türkiye sınırına kaçışı sürüyor.

Türkiye'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yetkilileri, dünden bu yana bin kadar kişinin daha sınırdan giriş yaptığını duyurdu.

Son açıklanan sayılara göre Hatay'da oluşturulan dört çadırkente yerleştirilenmerin sayısı böylece altı bini aştı.

Bölgedeki gerilim geçen hafta Suriye yetkililerinin, yöredeki silahlı kişilerin 120 güvenlik görevlisini öldürdüğünü duyurması ardından tırmandı.

Reklam
Reklam

Şimdiye dek, öldürüldüğü belirtilen bu güvenlik görevlilerinden sadece 10'unun cesedi, bir karakol yakınındaki toplu mezarda bulundu.

Cesetlerin mezardan çıkarılmasına tanık olan muhabirler, dört kişinin başlarının kesilmiş olduğunu ve cesetlerin çok sayıda mermi ile delik deşik olduğunu anlattılar.

Suriye ordusu, Pazar günü girdiği kasabayı çevreleyen tepelerde kalan isyancı grupların peşinde olduklarını belirtiyor.

Suriyeli askeri kaynaklar, ordunun yakındaki Maarat el-Numan kasabasına yönelmeye hazırlandığını söyledi.

BBC'nin Beyrut muhabiri Jim Muir, iyi bir hazırlık ardından iki koldan kasabaya giren Suriye birliklerinin fazla bir direnişle karşılaşmış görünmediğini kaydediyor.

Devlete ait basın yayın organlarının "şiddetli çatışmalar olduğunu" bildirmesine rağmen, dünkü baskın sırasında sadece "silahlı terör örgütü üyesi" olarak nitelenen iki kişinin öldürüldüğü haber verildi. Ordu, bir askerin öldüğünü, dört askerin de yaralandığını bildirdi.

Suriye'deki muhalefetin "barışçı şekilde hareket edildiği" konusunda ısrar ettiğini belirten Jim Muir, "Cizr el-Şuhur ayaklanmasının ardında, silahlanan isyancıların mı, silahlı kuvvetlerden firar edenlerin mi, yoksa her ikisinin birden mi bulunduğu, henüz belirgin değil" diyor.

Reklam
Reklam

BBC Muhabiri, yöredeki oluşumun niteliği ne olursa olsun, son eylemlerin son derece baskıcı bir yönetime karşı girişilmiş çok yüksek sesli bir meydan okuma olduğunu ve yönetimin de, beklendiği gibi, bu isyanı bastırmak için bölgeye çok büyük bir güç gönderdiğini kaydediyor.

Sınırdaki BBC muhabiri, Suriye tarafında daha binlerce kişinin beklediğini, birçoklarının otomobillerinde uyuduğunu; bazılarının hayvanlarını da yanlarında getirdiğini ve Suriye ordusu ilerlediği takdirde sınırı geçmek üzere beklediklerini anlatıyor.