Suriye seçimleri için Ankara’dan talep de izin de yok

Suriye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için, Suriye tarafından Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’de de sandık kurulması talebi gelmediği ve böyle bir iznin de verilmediği anlaşıldı.

Suriye’de iç çatışma sürerken, ülke 3 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Olaylardan kaçarak Türkiye’ye sığınan 900 bin sığınmacının seçimlerde oy kullanıp kullanmayacağı merak konusu oldu.

Şam yönetimi, büyükelçiliği bulunan ülkelerde ve hudut kapılarında sığınmacı Suriyelilerin oy kullanabilmesi için sandık kuruyor. Lübnan ve Ürdün'deki Suriyeliler bu şekilde oylarını kullanmaya başladı bile. Ancak Türkiye’de bu kapsamda sandık kurulmayacak.

İZİN DE TALEP DE YOK

Ankara’daki Suriye Büyükelçiliği’nin diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesinin ardından kapatılması ile Türkiye’de yalnızca Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu faaliyet yürütüyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan kendilerine sandık kurma talebi gelmediğini, bu yönde verilen bir izin de olmadığını belirtti. Kaynaklar, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“Türkiye’nin bu seçimlere yaklaşımı belli. Eğer Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nun içinde sandık kurulur ve Suriyeli vatandaşlar buraya giderek oy kullanırlarsa bunun tarafımızdan bilinmesine ve denetlenmesine imkan yok. Ancak Türkiye’nin farklı illerinde oy kullanılması ya da sandıkların kurulması gibi bir durum söz konusu olmayacak.” kaynak hurriyet

Anahtar Kelimeler: