Türkiye-Suriye sınırında bulunan yaklaşık 600 bin mayının temizlenmesi ile ilgili ihale 2012 yılı içinde yapılacak, mayınların temizliği ise 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Yerli askeri uçak 10 yıl içinde gerçekleştirilecek, yerli helikopter üretimine ise 5 yıl içinde başlanacak.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı’nın 2012 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Komisyonda bütçe sunumu yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye sınırındaki mayınların temizliği ile ilgili NAMSA ile danışmanlık anlaşması imzalandığını bildirdi. Bakan Yılmaz, "Mayın temizliği ihalelerinin 2012 yılı içerisinde yapılması ve 2016 yılı sonuna kadar temizliğin tamamlanması hedeflenmiştir." dedi.
"LİBYA’YA DESTEK VE KATKIYA DEVAM EDECEĞİZ"
Libya’da 26 Şubat 2011’de başlayan muhalif hareketlenmelere yönetim tarafından sert müdahalede bulunulduğunu belirten Bakan Yılmaz, bunun üzerine Koalisyon güçlerinin hareket başlattığını hatırlattı.
Bakan Yılmaz şöyle devam etti: "Uçuşa yasak bölgenin tesisi ve silah ambargosunun uygulanması gibi iki farklı boyutta sürdürülen söz konusu NATO harekâtında Türkiye silah ambargosunun uygulanmasının desteklenmesi boyutunda aktif olarak katkıda bulunulmuştur. Libya’da demokrasiye geçiş döneminin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi kritik öneme sahiptir. Yüze yakın kabileye bölünmüş Libya’da geçiş sürecinin kolay bir süreç olmayacağı değerlendirildiğinden Libya halkının talepleri ile ilgilenen ülkemiz bu süreçte de yapıcı rolünü, destek ve katkıya devam edecektir."
"PLANLANAN 129 SINIR KARAKOLUNDAN 31 TAMAMLANDI"
TOKİ ile 129 hudut karakolunun yapılmasına ilişkin anlaşma imzalandığını hatırlatan Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç güvenlik ve hudut karakol tesisi ihtiyacının karşılanması amacıyla Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TOKİ arasında imzalanan anlaşma kapsamında Ağrı, Iğdır, Hakkari, Hatay, Şırnak ve Van illerinde toplam 129 adet hudut birlik tesisi inşa edilmesi planlanmıştır. Bunlardan 31 adet tesis tamamlanmış ve kullanıma başlamış, 50 adet tesisin inşa faaliyetleri, 48 adet tesisin ise proje ve ihale çalışmaları devam etmektedir. Protokolle 172 adet müstakil gözetleme kulesi ile bin 23 kilometre hudut yolu inşa edilmesi öngörülmüş ve imalatlar büyük oranda tamamlanmıştır."
"ASKERİ HASTANELER SİVİLLERE AÇILDI"
GATA’nın yatak kapasitesinin yüzde 5’i, TSK Rehabilitasyon Merkezi’nin yatak kapasitesinin yüzde 30’u, askeri hastanelerin yatak kapasitesinin yüzde 10’u sivil vatandaşların kullanımına açıldı. Bunun yanı sıra TSK personeli ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri sivil sağlık kurumlarında tedavi olabilecek.
"YERİ ASKERİ UÇAK 10 YIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Bakan Yılmaz, dünyada savunma sanayinde en gelişmiş ilk 10 ülke arasına girme hedefi doğrultusunda tüm kara ve deniz araçları ile insansız hava araçlarının üretiminin Türkiye’de sağlanacağını açıkladı.
Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: Havacılıkta hızla gelişen helikopter alanında orta ve hafif sınıf genel maksat helikopterlerinin sanayimiz tarafından üretilmesine ilişkin kapsamlı bir altyapı oluşturulacaktır. Helikopter üretimlerine önümüzdeki 5 yıllık dönemde başlanacak olup, gerek ülkemizin gerekse bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir. F-16 uçaklarının ömürlerini doldurması sonrasında kullanıma alınmak üzere, hava-hava sınıfı bir savaş uçağı ile bir jet eğitim uçağının tasarım ve geliştirilmesine başlanacak ve 10 yıllık dönemde uçaklarımız tamamlanacaktır. Alçak ve orta irtifa hava savunma sistemleri ülkemiz sanayi tarafından tasarlanarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde üretime geçilecektir. Radar teknolojilerine dayalı bir gözlem uydusunun milli teknolojilerle geliştirilmesi için çalışmalara önümüzdeki 5 yıllık süreçte başlanacaktır."
"AFGANİSTAN VE IRAK ASKERLERİNİN EĞİTİM DESTEĞİ DEVAM EDİYOR"
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Afganistan’a yapılan yardımların genel toplamının 80 milyon dolara ulaştığını bildiren Bakan Yılmaz, "12 bin Afgan ülkesinde, bin 961 Afgan personele Türkiye’de eğitim verilmiştir. Irak güçlerine eğitim desteği devam ediyor. Hâlihazırda iki subay Irak’ta görev yapmaktadır. 500 dolayında Irak personeli Türkiye’de eğitilmiştir." diye konuştu.
"BALKANLAR, ORTADOĞU VE KAFKASLAR’DA BARIŞ VE İSTİKRARA DESTEĞE DEVAM"
Türkiye’nin Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu üçgeninin ortasında bir istikrar ve barış adası olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "Türkiye’nin bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasında ve sürdürülmesinde oynadığı etkin rol sürdürülecektir." dedi.
"62 ÜLKE İLE ASKERİ EĞİTİM ANLAŞMASI"
TSK’nın bugünü kadar 62 ülke ile 'Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması' imzaladığını aktaran Bakan Yılmaz, "44 ülke ile 'Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması', 47 ülke ile 'Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması' imzalandı. Halen 16 ülke ile 'Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması', 30 ülkede 'Askeri Alanda Eğitim Anlaşması' akdetme yönündeki çalışmalar devam ediyor.’ şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı 2012 yılı bütçe teklifinin 18 milyar 229 milyon TL olduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz