Suriye, turizmde işbirliği istiyor

İZMİR (İHA) - 71. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) nedeniyle İzmir'e gelen Suriye Ticaret Bakanı Yardımcısı Barakat Shahine başta turizm sektörü olmak üzere Türkiye ile işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Shahine, "Son yıllarda Türkiye ile ticaretimiz giderek artıyor. Dış ticaretimizin yüzde 15'ini Türkiye ile yapıyoruz. Petrolü saymazsak en büyük ticari partnerimiz Türkiye. Her iki ülke de birbiri için hedef pazarlara köprü görevi görüyor. Biz daha çok yatırım malları, yedek parça ve yağ ithal ediyoruz. Deri ve tekstil sektöründe ticaret hacmi artabilir. Fakat biz sanayiden çok turizm konusunda işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de enerji, vergi, sigorta gibi masrafların çok yüksek olduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bu yüzden sanayicilerimiz yatırımlarını yurtdışına kaydırdılar. Girişimcilerimizin tercih ettiği ülkelerden biri de Suriye. Şimdiye kadar ticaret ve ortak yatırım çok sınırlı kalmış. Onlarca yıl birbirimize sırtımızı döndük. Şimdi kucaklaşmaya başladığımız için işbirliğinde artış var. Yürüttüğümüz Doğu Akdeniz Turizm ve Ticaret Projesi'nin içinde Suriye de var. Bu proje kapsamında ortak şirket kurma kararı aldık. Bir yıl içinde bu şirketin İzmir-Lazkiye feribot seferine başlamasını hedefliyoruz" diye konuştu.

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ'NDEN DAVET Fuar nedeniyle İzmir'de bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Sobizana Mngqikana, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Akın Kazançoğlu'nu ziyaret etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en gelişmiş Afrika ülkesi olduğunu vurgulayan Kazançoğlu, "Önümüzdeki yıl ülkenizi bir işadamları heyeti ile ziyaret etmek istiyoruz. Bunun iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı yapacağını düşünüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Büyükelçi Sobizana Mngqikana da Türk işadamlarını Güney Afrika Cumhuriyeti'nde görmekten mutlu olacaklarını ifade ederek, "Afrika ülkeleri bağımlılıktan kurtulmak için yeni bir girişim başlattı. NEPAD adı verilen bu ortaklık, gelişmiş ülkelerinin direkt yardımlar yerine pazarlarını Afrika ülkelerine açması için çalışıyor. Bu kapsamda Türkiye ile de ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.