Suriye uçakları rota değiştirdi

Türk jetleri tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağından sonra Suriye'ye ait sivil uçakların rotalarını değiştirdiği ortaya çıktı.

Moskova-Şam seferini yaparken, çarşamba günü saat 17.15’te iki Türk F-16 savaş uçağı tarafından Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye Havayolları’na ait uçaktan sonra Suriye uçakları Türk hava sahasına girmiyor. Son iki gündür farklı noktalara uçuşlarda Türk hava sahası üzerinden geçen Suriye Havayolları’na ait sivil uçakları rotalarını değiştirdi. Yetkililer, “Hava sahamızı Suriyeli sivil uçaklara kapatmadık. Ancak 2 gündür Suriye uçakları sahamıza girmedi. Bu kararlı olduğumuz yönündeki mesajın alındığını gösterir” dedi.
**Kalan koliler de açıldı**
Suriye uçağında ele geçirilen 10 koliden 2’si, uçağın arandığı saatlerde açılmıştı. Kalan 8 kolinin de önceki günden itibaren açılarak, tespit ve sayım çalışması yapıldığı öğrenildi.
Sayımda bütün olarak herhangi bir silah veya mühimmat bulunamadı. Ancak henüz ne tür bir düzenek ya da düzeneklerin parçası olduğu net biçimde açıklanmayan askeri nitelikte bazı metal parça ve aparatlar bulundu. Parçaların bir bütünü oluşturup oluşturmadığı, silahlar için gönderilen yedek parça olup olmadığı inceleme sonunda netleşecek. Parçaların füze düzeneği aparatları olduğu da öne sürülüyor. Detaylı inceleme Roketsan’da yapılacak.
**‘Rusya’yla sorunumuz yok’**
Uçak olayının ardından önceki gün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile görüşmüştü. Sinirlioğlu, büyükelçiye, pilotun yolcu listesini vermemesi nedeniyle uçakta Rus vatandaşı olduğunu bilmediklerini, yolculara iyi davranıldığını anlattı. Sinirlioğlu’nun , “Bizim Rusya ile bu konuda aramızda bir sorun yok. Bu konu tamamen Türkiye ile Suriye arasında olan bir sorundur. Suriye, kurallara aykırı olarak askeri nitelikteki yükü hava sahamız üzerinde sivil yolcu uçağı ile geçirmeye çalıştı. Buna izin veremezdik” dediği aktarıldı.
**Yolcular şüphe uyandırdı**
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “180 kişilik uçakta 30 yolcu var. Dikkat çeken bir durum” demişti. Rusya da, uçakta 17 Rus vatandaşının olduğunu açıklamıştı. Bu durum, uçak yolcuları içinde Suriye’ye giden ve askeri uzmanlardan oluşan bir ekibin olup olmadığı kuşkusunu da gündeme getirdi. Pilotun, yolcu listesini vermemesi, yolcuların kimlikleriyle ilgili bu şüpheyi daha da kuvvetlendirdi. Yetkililer, bu konuda, “Pilot listeyi vermedi. Biz de uçakta kimlik tespiti yapmadık. Sadece kargo müsadere edildi. Bu nedenle kim olduklarını bilemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
(Milliyet)