Suriye, Urfa turizmini vurdu

Suriye’de yaşanan iç karışıklık sınır kenti Şanlıurfa’da turizmi olumsuz etkiledi.

Suriye’de yaşanan iç karışıklık sınır kenti Şanlıurfa’da turizmi olumsuz etkiledi. Akçakale olaylarından ilginç bir şekilde sadece yerli turistin olumsuz etkilendiği bildiriliyor.

Suriye’ye sınır kentlerden Şanlıurfa’da turizm faaliyetleri son 6 ay içerisinde hızlı bir düşüşe geçti. Akçakale’ye düşen top mermisi, 5 kişinin ölümü ve 9 kişinin yaralanmasının ardından yerli turistler güvenlik endişesiyle Şanlıurfa’ya gelmeyi tercih etmezken yabancı turistlerin oranında değişiklik yaşanmadı.

YABANCI TURİST DEĞİL YURDUM İNSANI ŞANLIURFA’YA GELMEKTEN KORKUYOR

Reklam
Reklam

Suriye’deki iç karışıklık ve Akçakale olayları öncesi yüzde 8 olan yabancı turist oranı Ekim ayı itibariyle aynı seviyede seyrediyor. Yerli turist oranında ise hızlı bir düşüş yaşanıyor. Yüzde kırklık düşüş bunun en büyük göstergesi.

BATI İLLERİNE ŞANLIURFA’NIN GÜVENİLİR BİR İL OLDUĞU ACİLEN DUYURULMALI

Şanlıurfa’da turizm adına ilgili birimlerin acilen toplanması gerektiğini vurgulayan El-Ruha Oteli Genel Müdürü Ertuğrul Er, “ Yapılacak toplantılarda yerel ve ulusal basın desteğiyle Şanlıurfa’nın güvenilir bir il olduğu batı illerindeki vatandaşlara acilen duyurulmalı” ifadelerini kullandı.

AKÇAKALE OLAYLARI TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ertuğrul Er, “Bu yıl hemen hemen turizm sezonu sonuna geldik. İlk ayağı Nisan ve Haziran ayı sonundaydı. İlk dönemin daha elverişli olduğunu düşünüyorum. Sebebine gelince de maalesef son zamanlarda Akçakale sınırında yaşadığımız olaylar turizme olumsuz şekilde yansıdı” dedi.

TURİZM BÖLGESİNDE “GÜVENLİK” EN ÖNEMLİ UNSURDUR

Otel Müdürü Ertuğrul Er, “Yüzde 40 oranında bir düşüş olduğunu söylüyorum. Turizm adına son yılların en elverişsiz Kurban Bayramı’nı yaşadık diyebilirim. Günübirlik anlamda biraz yoğunluk olsa da ekonomiye katkı sağlayacak konaklamalı turist anlamında ciddi bir düşüş vardı. İlk dönemle ikinci dönem arasında ciddi bir fark göze çarpıyor. Birinci dönem ikinci döneme göre daha iyiydi. Turistin rahat davranabilmesi ne kadar kişisel bütçesine bağlıysa gittiği bölgedeki güvenlik de o kadar önemlidir” dedi.

Reklam
Reklam

AKÇAKALE OLAYLARINDAN YABANCI DEĞİL YERLİ TURİST ETKİLENDİ

Ertuğrul Er, “Savaşın etkilerini ciddi anlamda yaşadık. Yalnız burada ilginç bir durum var. Şanlıurfamıza gelen yabancı turist oranı yüzde 8 civarındaydı. Yaşadığımız olumsuz savaş etkilerinden sonra yabancı turist sayısı ve oranında bir değişiklik olmadı. Yani yabancılar bölgemize gelmekte bu kadar rahat davranırken yerli turistlerimizin bu korkusunu anlayamıyorum doğrusu” dedi.

VALİLİK, BELEDİYE VE STK’LAR BİRAYA GELEREK DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPABİLİR, İLERİYE DÖNÜK ÖNLEMLER ALINABİLİR

Genel Müdür Er, “Üstümüze düşeni biran önce yapmak gerekiyor. Burada biraz sağduyulu ve sabırlı olmak gerekiyor. Turizm Şanlıurfa’nın önemli bir ekonomik değeri. Sadece otelciler olarak düşünmeyelim. Birçok esnafımızı etkiliyor bu oranın düşüşü. Bir an önce üstesinden gelmemiz lazım. İşbirliği yapıp Sivil Toplum Kuruluşları’yla (STK) bir araya gelebiliriz. Valiliğimiz, belediyemiz bir araya gelerek bir değerlendirmede bulunabilir. Şanlıurfa’da gayet sakin ve mütevazı bir ortam var. Bunu bir an önce batıdaki illere yansıtmamız, duyurmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

TURİZM FUARLARINI İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM

Er sözlerine şu ifadelerle son verdi, “Önümüzdeki yıllarda da bu durgunluğu yaşamamız için bazı tedbirler almamız gerekiyor. Yaklaşmakta olan turizm fuarlarını iyi değerlendirmek gerekiyor. Yerel basın ile ulusal basını bir araya getirerek şehrimizin güvenirliğiyle ilgili bir sıkıntı olmadığını duyurmamız gerekiyor. Çok karamsarlığa gerek yok, bunlar olabilir. Fakat şu söylediğim çalışmaları bir an önce yaparsak önümüzdeki günlerde Şanlıurfa eski turizm değerini kazanacak ve ekonomik anlamda yeterli payını da alacağını düşünüyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: