Suriye üzerindeki uluslararası baskı artıyor

Suriye'de yönetim Şam çevresindeki çatışmalar ardından isyancıların direnişinin sona erdirildiğini bildirirken, ABD, Güvenlik Konseyi'nde nasıl tutum benimseyeceklerini düşünen ülkelerin Beşar Esad'ın devrileceğini dikkate almaları gerektiğini söyled

Suriye hükümeti, üç gündür süren çatışmalardan sonra Şam çevresindeki isyancı direnişinin sona erdirildiğini bildirdi.

Muhalefet gruplarıysa stratejik nedenlerle başkentten çekildiklerini ve bundan sonra gerilla taktiklerine yöneleceklerini belirtiyorlar.

Bir muhalif, hükümet güçlerinin Şam banliyölerinde kol gezdiğini, yüzlerce kişinin göz altına alındığını ve evlerin yağmalandığını anlattı.

Suriye İçişleri Bakanlığı, "Şam'ın doğu ucunda son üç gündür süren çatışmalarda çok sayıda teröristin temizlendiğini", diğerlerinin gözaltına alındığını ve büyük miktarda silah ele geçirildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Beşar Esad yönetimi karşıtlarıysa, son çatışmalarda ülkenin tamamında 100 kişinin öldüğünü belirtiyorlar. Yalnızca dünkü çatışmalarda 40'ı aşkın insanın öldüğü belirtilmekte.

Ancak BBC ve diğer uluslararası medya mensuplarının Suriye içindeki hareketleri ciddi şekilde kısıtlandığı için bu sayıları bağımsız kaynaklarca doğrulatmak mümkün değil. Birleşmiş Milletler de, toplam ölü sayısın güncellenemediği belirtiyor ama geçen Mart'tan bu yanaki çatışmalarda 5400'ü aşkın insanın öldüğünü tahmin ediyor.

Bu arada yönetime muhalif gruplar, Şam yönetiminin kontrol altına alamadığını kabullendiği Humus kentinde yoğun çatışma içinde. Ordudan da giderek daha fazla sayıda asker firar ettiği belirtiliyor.

Uluslararası baskılar artıyor

Amerika Birleşik Devletleri, tüm ülkelere, Suriye yönetiminin uyguladığı şiddet konusunda nasıl bir tutum alacaklarını belirleme çağrısında bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ülkede kontrolü kaybettiği belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi'nde nasıl tutum alacaklarını düşünen ülkelerin, Beşar Esad'ın devrileceğini dikkate almaları gerektiği savunulan açıklamada, "Esad'ın gidişi kaçınılmazdır" ifadesine yer verildi.

Reklam
Reklam

Suriye'de incelemelerde bulunan ve görevleri askıya alınan Arap Birliği gözlemcileri BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki durumla ilgili bir brifing verecek. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Güvenlik Konseyi'nden, Beşar Esad'ın istifa etmesi çağrısında bulunan yeni Birlik planına destek vermesini isteyecek.

Güvenlik Konseyi üyeleri arasında ise görüş ayrılıkları sürüyor.

Rusya, "Beşar Esad'ın, görevi bir yardımcısına bırakmasını ve bu yardımcının yeni bir hükümet kurmasını" isteyecek bir Birleşmiş Milletler Kararı'nı veto edeceğini açıkladı. Moskova yönetimi, Arap Birliği tarafından önerilen ve Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa tarafından da desteklenen karar metninin dengeli olmadığını ve bu ifadelerin "Suriye'nin içişlerine karışma" olarak değerlendirilebileceğini savunuyor.

Ancak Moskova yönetimi, Suriye'yle devam eden büyük silah anlaşmaları nedeniyle yoğun eleştirilerle karşı karşıya.

Güvenlik Konseyi'ndeki tartışmalar, "Esad'la bir çözüm olmaz" görüşünü savunan Arap ülkeleri ve Batılı ülkelerle, "Esad olmadan çözüm olmaz" diyen Rusya arasında bir uzlaşma sağlanmasına odaklanacak.

Reklam
Reklam