Suriye'de bu gece yarısı itibarıyla çatışmaların durması anlaşmasını içeren karar tasarısı BMGK'da oybirliği ile kabul edildi.
ABD ve Rusya'nın öncülüğünde oluşturulan, Birleşmiş Milletler'in desteklediği, Suriye'de geçici ateşkes anlaşması uygulanmaya başlandı.
Bu, iç savaşın başlamasından bu yana ki ilk büyük ateşkes.
Geçici çatışmasızlık anlaşması Suriye yönetimini ve birçok muhalif grubu kapsıyor.
Obama'dan ateşkes mesajı
Amerika Başkanı Barack Obama, ateşkesin Suriye'de siyasi bir uzlaşıya varmasını ve iç savaşı bitirmesini umduğunu söyledi. Obama, bununla birlikte ateşkesin kısa sürede yıllardır devam eden düşmanlıkları bitirmesini beklemediğini kaydetti.
Obama, umutlu olmak için önemli nedenler var dedi.
Ateşkesin, tarafların, yeni bir anayasa ve serbest seçimler gibi daha geniş çaplı siyasi geçiş sürecine bağlılıklarını sınavdan geçireceğini belirten Obama, Suriye'nin geleceğinde Esad'ın olamayacağını vurguladı.
"Çatışma devam edecek buna eminiz,” diyen Obama, IŞİD, El Nusra ve diğer militan grupların müzakerelerin ve ateşkesin parçası olmadığını kaydetti.
Ateşkesin ayrıntıları
Suriye hükümeti ve 97 muhalif grubun oluşturduğu ittifak ateşkes konusunda çekinceleri olsa da planı 2 haftalığına kabul ettiğini duyurdu. HNC ittifakı kendilerine "terörist” denilerek saldırılmasını istemiyor.
Amerika-Rusya'nın öncülüğünde oluşturulan ateşkes bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek.
Ateşkes çerçevesinde rejim güçleri ve muhalifler yardımların sivillere ulaşması ve barış görüşmelerinin başlaması için ateş etmeyi durduracaklar.
Ateşkes, IŞİD ve El Nusra gibi cihatçı grupları kapsamıyor, Şam ve Rusya iki grubu hedef almaya devam edeceğini belirtiyor. Batı'nın desteklediği diğer gruplar ise Suriye ve Rusya'nın kendilerini de hedef almasından endişeli.
Birleşmiş Milletler ateşkesin Cenevre'de ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması için bir fırsat yaratmasını umuyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Cenevre görüşmelerinin 7 Mart'ta başlayabileceğini belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın alandaki çatışmalar nedeniyle Türkiye'nin ateşkesle ilgili ciddi endişeleri olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ateşkesteki durumu YPG'ye olan desteği nedeniyle Washington'la yaşadığı güvensizliğin sonucunda karmaşık bir durum almış durumda.
Ankara YPG'yi terör örgütü olarak görüyor, son haftalarda örgütün mevzilerini "misilleme” amacıyla da bombalamıştı. Washington ise IŞİD ile savaşında YPG'yi destekliyor.
Müzakereler 7 Mart'ta devam edecek
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çatışmaların durdurulması ve tüm noktalara yardım ulaştırılması kararına uyulması durumunda, Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini açıkladı.
De Mistura, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye konulu toplantıya video-konferans yöntemiyle katılarak çatışmaların durdurulması anlaşmasının yürütülmesi ve siyasi müzakerelerin devamı konusunda açıklamalarda bulundu.
Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasının bu gece itibariyle uygulanacağını anımsatan de Mistura, "Suriye'de çatışmaların durdurulması kararına genel olarak bağlı kalınır ve insani yardım konvoylarına kesintisiz geçiş imkanı sağlanırsa, siyasi müzakereleri 7 Mart'ta tekrar başlatmayı planlıyorum" dedi.
Müzakerelere daha önce katılan aynı gruplarla devam edileceğini belirten de Mistura, müzakere başlıklarının da önceki toplantıyla aynı olduğunu, Cenevre Bildirisi doğrultusunda sorunu siyasi geçiş süreciyle çözmeyi planladıklarını bildirdi.
(AA / VOA)