Birleşmiş Milletler bugün yayımladığı raporda, "Mart ayından bu yana Suriye'de yaşanan ciddi insan hakları ihlallerinin çoğundan Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin sorumlu olduğunu" bildirdi.
Kayıtlı ihlaller arasında, ordunun, asker kaçaklarını ve muhalif savaşçıların sakladıkları bilinen bölgeleri yoğun top ateşine tutması ve idamlar bulunuyor.
Nisan'da ilan edilen ateşkese ve BM gözlemcilerinin ülkeye konuşlandırılmasına rağmen, insan hakları denetçileri, krizin giderek askeri nitelik kazandığını söylüyor.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre hazırlanan rapor, muhalefetin taktiklerine de yer veriyor ve silahlı muhaliflerin ele geçirdikleri Suriye askerleriyle hükümet yanlılarını idam ettiğine işaret ediyor.
Muhtemelen tutuklu muhaliflerin serbest bırakılması ya da fidye için kaçırılan sivillerin de benzer muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.
Muhaliflerin bu kişilere işkence ettiği de, raporda kanıtlarla yer alıyor.
BM, 2011'in Mart'ında Beşar Esad'a karşı ayaklanmaların başlamasından bu yana ölenlerin sayısının 9 binden fazla olduğunu belirtiyor.
Suriye'de Mart, Nisan ve Mayıs ayının bir kısmını kapsayan raporda, hem Suriye ordusunun, hem de muhalif güçlerin yaptığı işkence ve yargısız infaz vakaları belgeleniyor.
Cenevre'deki BBC muhabiri Imogen Foulkes, son raporlarda, çok ağır ihlallerin ayrıntılarıyla tasvir edildiğini söylüyor. Raporda, Suriye güvenlik güçlerinin köyleri kuşatma ve ev ev dolaşarak muhalif arama yöntemleri anlatılıyor. Bu operasyonların bazılarında tüm ailenin idam edildiği de söyleniyor.
Suriye hükümeti denetçi grubunun ülkeye girişini reddetti.
Denetçilerin raporu, komşu ülkelerde bulunan ve çatışmaların görgü tanığı olan 200 kişiyle görüşmeler yaparak hazırladı.