Suriye'de Sıra Kürtler'e de Gelecek!

Suriye’deki iç çatışmaların yaşanmadığı sınır bölgesindeki Kürt yerleşim birimlerinde tedirgin bekleyiş var!

Kürtler sıranın kendilerine geleceğinden endişe ediyor!

2012 yılı İlkbahar aylarında Suriye’de başlayan iç karışıklık devam ediyor. Şam ve Halep gibi büyük kentlerde yoğun olarak süren çatışmalar ülkenin Telebyad gibi sınır bölgelerine de yansımaya başladı.

Yüzde 80’i Arap olan Suriye’de çatışmalar daha çok bu ırka mensup Sünni (%74), Nusayri (%12) ve Dürzîler (%3) arasında yaşanıyor.

2010 yılı resmi verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan Kürtler ise bir yılı aşkın süredir çatışmalara katılmadı. Beşar Esat ile yapılan karşılıklı anlaşmayla Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Kuzey Suriye’de top sesleri duyulmadı. Kürtler ne muhaliflere ne de Beşar Esat güçleriyle herhangi bir çatışmaya girmedi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz hafta Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi’nde yaşanan çatışmaların ardından muhalifler sınır boyunca ilerlemeye başladı. Aynel-Arus istikametinde Rakka’ya doğru ilerleyen muhalifler zaman zaman Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı köy ve ilçelerden geçiyor. Kürtler evlerine astıkları sarı-kırmızı-yeşil renklerle tarafsız oldukları mesajını vererek çatışmalardan uzak duruyor. Kürt yerleşim birimlerinde iç savaşın yaşanmadığının bilinmesi üzerine binlerce Arap’ın da gelerek buralara sığındığı öğrenildi.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi karşısında bulunan Aynelarap İlçesi’nde de benzer bir durum yaşanıyor. Silahlanan Kürtler her an saldırı gelebileceği korkusuyla ilçe çevresinde nöbet bekliyor. Pasaportla, Gaziantep Karkamış Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaparak Şanlıurfa’ya gelen Hacı Mustafa Arap, Kobani olarak da bilinen Aynelarap’taki gergin bekleyişi anlattı.

Hacı Mustafa Arap, “İlçede yaşam koşulları günden güne zorlaşıyor. Günde 4 saatlik elektrik kesintisinin ardından bir saat elektrik veriliyor. Bir saat elektrik var 4 saat yok. İşyerleri hızla kapanıyor. Sebze meyve bulamıyoruz. Şu an elimize geçen gıdaların başında ekmek geliyor. Henüz o konuda kıtlık yaşanmıyor. Ancak Kobani’de savaş yaşanmadığı için hızla göç alıyor. Araplar’ın içimize karıştığını duyan Esat güçleri yakında buraya da saldıracaktır. Bu yönde duyumlar var. Allah sonumuzu hayır etsin” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kürtlerle, Esat Yönetimi’nin eninde sonunda karşı karşıya geleceğini belirten Hacı Mustafa Arap, “ Burası da tıpkı Kuzey Irak gibi olacak. Yeni yönetimle birlikte bu kez Kürtler ayaklanacak ve özgürlük isteyecek. Beşar başta kalsa bile bu kez Kürtler ayrılmak isteyecek. Her halükarda çatışma sırası Kürtlere de gelecek” dedi.

Öte yandan, olası bir duruma karşın Türk Silahlı Kuvvetleri Turkiye-Suriye sınırındaki güvenlik önlemlerini üst düzeyde tutuyor. Bölgeye çok sayıda askeri araç ve mühimmat sevkedilmiş durumda.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: