Suriye'de insan hakları ihlallerini araştıran bir BM komisyonu, savaş suçları işlediğinden şüphelenilen kişi ve birliklerin yeni bir listesini hazırladı.
Liste kamuoyuna açıklanmayacak.
Listeyi hazırlayan ekibin Brezilyalı lideri Paulo Sergio Pinheiro "muazzam sayıda ve olağanüstü kanıtlar" topladıklarını söyledi.
Brezilyalı diplomat, BM Güvenlik Konseyi'ne de bir çağrıda bulunarak Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımasını istedi.
Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu geçen yıl şiddet olaylarının artması üzerine BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından kurulmuştu.
Komisyon Ağustos ayındaki raporunda cinayet, işkence ve cinsel şiddet gibi insan hakları ihlallerinin sistematik olarak işlendiğini ve Suriye hükümetinde en üst düzeylerde onaylandığını bildirmişti.
Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch (HRW), silahlı isyancıların ellerindeki kişilere işkence yaptığını, yargısız infazlar gerçekleştirdiğini bildirdi.
Ancak örgüt, hükümet güçlerince yapılan ihlallerin daha yaygın olduğunun altını çizdi.
Örgüte göre isyancılar Halep, Lazkiye ve İdlib'de yargısız ya da toplu infazlar yaptı.
HRW raporunda özellikle el Barri ailesinden dört kişinin Özgür Suriye Ordusu tarafından öldürülmesi üzerinde durdu.
Halep Bölgesi Devrim Konseyi'nden iki kişi, bu kişilerin yargılanıp ölüme mahkum edildiklerini bildirmişti. Ancak HRW cezanın infaz hızına bakarak adil bir yargının mümkün görünmediğini söylüyor.
Örgütün konuyla ilgili görüşlerine başvurduğu üç muhalefet yetkilisi "öldürülenlerin ölümü hak ettiğini, yalnızca en azılı suçluların idam edildiğini" söylemiş.
HRW Ortadoğu Başkan Yardımcısı Nedim Huri "Muhalefet gruplarının insan haklarına saygı duyacakları açıklamaları önemli, ama asıl sınav bu konuda ne yaptıklarıdır." diye konuştu. "Suriye muhalefetine yardım edenler de bu ihlalleri kınama konusunda özel bir yükümlülük taşıyor."
BM'nin Ağustos ayındaki raporunda da muhalefet güçlerinin savaş suçları işlediği bildirilmiş ancak bunların hükümet güçlerininki kadar ağır, sık ve yaygın olmadığı belirtilmişti.
Raporun ayrıntıları için tıklayın
BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay'a bu konuda ilk liste Şubat ayında sunulmuştu.
Şimdi bu listeye ek, ikinci bir liste hazırlandığı anlaşılıyor.
Komisyon başkanı Pinheiro listenin neden kamuoyuna açıklanmadığı sorusunu "Çünkü soruşturma komisyonlarının kanıtları toplarkenki standartları, mahkemelerin standartlarından daha düşük." diye yanıt verdi.
Pinheiro ayrıca Suriye'de İslamcı militanların sayısının arttığını söyledi.
Bunlardan bazılarının muhalefet saflarında, bazılarının da bağımsız savaştığını belrten Pinheiro "Bu unsurlar hükümet karşıtı savaşçıları daha radikal pozisyonlara itiyor." diye konuştu.