Suriye'nin başlıca büyük kentlerinde on binlerce kişi Beşar Esad yönetimine bir kez daha meydan okuyarak meydanları doldurdu.
Hemen her cuma olduğu gibi Arap Birliği gözlemcilerinin ülkede geçirdiği ilk haftada da cuma namazından çıkan binlerce kişi, Şam, Hama, Humus, Dera ve İdlib kentlerinde yönetimi protesto eylemleri düzenledi.
Muhalif gruplar, halka Esad yönetimine tepkilerini ülkeyi ziyaret eden Arap gözlemcilere net şekilde gösterme çağrısında bulunmuştu.
Eylemler sırasında güvenlik kuvvetleri ile göstericiler arasında çatışmalar çıktı.
Şam'ın Duma semtinde, güvenlik kuvvetlerinin göstericiler üzerine ateş açtıği haber veriliyor.
Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş, açılan ateş sonucu en az 20 kişinin yaralandığını bildirdi.
Kuruluş buradaki gösteriye 70 bin kişinin katıldığını, Arap gözlemcilerin kaldığı düşünülen belediye binasına yürüyen kalabalığa 'çivi bombaları' atıldığını öne sürdü.
Kuruluşa göre Dera ve Humus'ta da 5'er gösterici yaşamlarını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.
Humus'tan gelen görüntülerde, binlerce kişilik bir kalabalığın 'devrim ve özgürlük' sloganları attığı görülüyor.
Örgüt Hama ve İdlib'de de eylemler düzenlendiğini ve yaralananlar olduğunu, sadece İdlib'de 74 noktadaki eylemlere en az 250 bin kişinin katıldığını iddia etti.
Muhalif örgütler, Arap Birliği heyetlerinin "göstericilere şiddet kullanılmayacağı" sözünü denetlemek üzere hafta başında ülkeye gelişinden bu yana, 130'dan fazla kişinin daha öldürüldüğünü öne sürüyor.
Resmi kaynaklar muhalif grupların bu iddialarını doğrulamazken, ülkede yabancı gazeteciler bulunmadığı için sayıları başka kaynaklardan teyit etmek mümkün değil.
Esad rejiminin Arap Birliği tarafından hazırlanan barış planına riayet edip etmediğini gözleyen heyet ise, Suriye'deki durumun güven verici olduğunu açıklamıştı. Bu tespite Rusya dışişleri de destek verdiğini kaydetti.
Son şiddet olaylarının gözlemcilerinin ziyaret ettiği bölgelerde yoğunlaşması nedeniyle gözlemcilerin varlığının eylemcileri cesaretlendirdiği ve risk almaya sevkettiği yorumları yapılıyor.
BBC Muhabiri Jim Muir, yönetimin buna sert tepkisi sonucunda şiddetin azalacağı yerde arttığını belirtiyor.
Yönetime karşı silahlı mücadele yürüten Özgür Suriye Ordusu adlı örgüt ise Arap Birliği gözlemcilerinin Suriye'ye gelmesiyle birlikte rejim güçlerine silahlı saldırıları durdurduğunu açıkladı.
Hafta başında ülkeye gidişleri ardından küçük gruplar halinde örgütlenen Arap Birliği gözlemcileri, şimdiye dek Şam Hamas, Dera, Hama ve İdlib kentlerinde incelemeler yaptı.
Muhalifler bir yandan da sayıları henüz 60 olan ve 150-200'ü bulması beklenen gözlemcilerin sayısının çok az olduğunu söylüyor.
1990'larda nüfusu Suriye'nin onda biri, yüzölçümü 17'de biri olan Kosova'da 2.000 gözlemci bulunduğunu belirtiyorlar.
Suriye'de iktidarı 2000 yılında babasından devralan Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve rejimi aleyhindeki gösteriler Mart ayında barışçı gösterilerle başladı.
Ancak son aylarda gerek siviller gerekse ordu safından kopan askerler, güvenlik kuvvetlerine karşı silahla mücadele ediyor.
Esad yönetimi ise baştan bu yana güvenlik kuvvetlerinin silahlı terör örgütlerini hedef aldığını savunuyor.
BM tahminlerine göre olaylar sırasında en az beş bin kişi öldü, 14 bin kişi gözaltına alındı.