Suriye'deki Ermeniler anavatanlarına dönüyor

Suriye'de yaklaşık 80 bin olan Ermeni nüfusunun 50 bini, muhalifler ile Esad birlikleri arasında güç mücadelesine sahne olan Halep'te yaşıyor.

ERİVAN (İHA) - Suriye'de çoğunluğu Halep'te yaşayan Ermeniler, iç savaş boyunca tarafsızlıklarını korumaya çalışsalar da savaşın şiddeti kendilerine doğup büyüdükleri toprakları terk etmekten başka bir seçenek bırakmıyor.

Geri kalan Ermeni toplumu ise Lazkiye, Kesab, Kamışlı, Şam ve Humus'ta yaşıyor. Arap, Türkmen ve Kürtler'in yanı sıra Ermeniler de iç savaşın yıkımından nasibini alıyor. Suriye'den ayrılan Ermeniler'in ilk adresi ise Ermenistan oluyor. Halep'teki evlerini terk ederek ailesi ile birlikte Erivan'a göç eden Aram Torosyan, Suriye'de durumun her geçen gün daha da tehlikeli bir hal aldığını söyledi. Can güvenliği kalmadığı için evlerini ve tüm mallarını geride bırakarak anavatanlarına döndüğünü belirten Torosyan, "Artık Suriye'de kalmak çok tehlikeli olduğu için ailemle birlikte Ermenistan'a gitmeye karar verdik. Durum gittikçe daha da kötüleşiyor. Orada kalmak gerçekten artık hiç de kolay değil. Ancak Ermenistan'a gelince de problemler bitmiyor. Bir iş bulmak zorundayım, ev problemini çözmem lazım. Biz Suriye'de yaşamaya alıştık, burada, Ermenistan'ta her şey farklı" dedi.

Reklam
Reklam

Son bilgilere göre Suriye'de yaşayan toplam 6 bin Ermeni, Ermenistan’a geldi. Ermenistan'a göçenler ise ağırlıklı olarak başkent Erivan'a yerleşiyor. Suriyeli Ermeni göçmenlerin en büyük sıkıntısı iş ve konaklama. Ermeni hükümeti ve Diaspora Bakanlığı, 6 bin yurttaşına yardımcı olmaya çalışsa da bu yardımlar yetersiz kalıyor. Ermeni göçmenlerin çocukları, Erivan'da açılan özel bir okulda ders görüyor. Özel bir ders programının uygulandığı okulda, yeni gelen göçmenlerle birlikte öğrenci sayısının sürekli olarak artması sıkıntı oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta Suriye'den 55 Ermeni'nin daha Erivan'a geldiği belirtiliyor.

Diaspora Bakanlığı yetkilisi Firdus Zakaryan, "Suriye'den gelen Ermeni mültecilere yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Vize işlemlerini kolaylaştırarak, kendilerine pasaport veriyoruz. İş ve konut bulma ise problem. Çünkü her birini istihdam etmemiz mümkün değil. Ayrıca hepsi Erivan'da kalmak istiyor. Fakat bu bir süreç, tüm problemleri çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Göçmen Ermeniler'in büyük çoğunluğu, Suriye'de çatışmaların sona ermesinin ardından evlerine dönmek istediklerini belirtiyor. Bu konuda basın mensuplarına konuşmak istemeyen göçmenler, Erivan'da can güvenliği olsa da hayatın çok zor olduğunu ifade ediyor.

Anahtar Kelimeler: