Suriye’deki iç karışıklık Hataylı taksicileri vurdu

Hatay’ın Yayladağı ve Reyhanlı gümrüklerini kullanarak Suriye’ye yolcu taşımacılığı yapan taksici esnafı, Suriye’nin uygulamalarına direnemez...

Hatay’ın Yayladağı ve Reyhanlı gümrüklerini kullanarak Suriye’ye yolcu taşımacılığı yapan taksici esnafı, Suriye’nin uygulamalarına direnemez hale geldi.
Suriye ile Türkiye arasındaki vize uygulamasının ardından vergilerin de tek taraflı kaldırılması Hatay esnafını zor durumda bıraktı. İki ülke arasında taksicilik yapan Ercan Azizoğlu, en büyük problemlerinin Suriye gümrüklerinin Türkiye'ye yönelik mesai uygulaması olduğunu kaydetti. Suriye tarafından araç başına 15 dolar ücret alındığını kaydeden Azizoğlu, "Bu ücret her gün saat 17.00’den sonra ve hafta sonları tam gün olarak her giriş çıkışımızda alınıyor. Türkiye büyük bir gelir kaybına uğruyor. Boşu boşuna milyon dolarlar Suriye gümrüğüne ödeniyor. Türkiye 2 sene önce bu mesai ücreti uygulamasını kaldırdı ama Suriye sürdürüyor.” dedi.
Türkiye’nin Suriyeli araçlardan triptik uygulamasını kaldırdığını hatırlatan Azizoğlu, “Ama Suriye halen Türk araçlarından triptik istiyor. Bu nedenle haksız bir rekabet ortamı oluştu. Bu nedenle Suriyeli taksicilerle rekabet edecek gücümüz kalmadı.” dedi.
Hatay-Suriye arasında Yayladağı Sınır Kapısını kullanarak taksiyle yolcu taşıyan Mehmet Polat ise masraflarının gittikçe arttığını söyleyerek, “Triptik veriyoruz. Mesai uygulamasına tabi tutuluyoruz. Ayrıca yakıt sıkıntısı çekiyoruz. Orijinal depomuzun dolu olmasına Suriye’de izin verilmiyor. En fazla 20 litre alarak Suriye’den çıkış yapabiliyoruz. 20 litre ile ancak Halep’ten Antakya’ya kadar gelebiliyoruz. İcabında Adana’ya ve hatta Mersin’e yolcularımız oluyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TAMPON BÖLGEDE İÇ KARIŞIKLIKTAN YARARLANANLAR VAR
Cilvegözü sınır kapısında taksicilik yapan Yaşar Oflazoğlu, son günlerde ülkelerindeki iç karışıklıktan yararlanan Suriyelilerin tampon bölgede kaçak akaryakıt ve eşya satışı yapmaya başladığını kaydetti. Oflazoğlu, “Tampon bölgede Türk araçlarına akaryakıt ve eşya satmaya başladılar. Türk araçlarının bunu tercih etme nedeni Suriye’nin uygulamaya koyduğu 20 litre uygulamasıdır. 20 litre uygulaması olmasa muhtemelen insanlar Suriye’ye gidip oradan alışveriş yapacaklar.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz