Suriye'deki Olaylar

ŞANLIURFA (A.A) - Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçan bazı Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı'ndan pasaportla geçerek, Türkiye'deki yakınlarının yanına yerleşiyor.

ŞANLIURFA (A.A) - Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçan bazı Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı'ndan pasaportla geçerek, Türkiye'deki yakınlarının yanına yerleşiyor.

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle sınırdan geçerek Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'te kurulan çadır ve Kilis'teki 12 bin kişilik konteyner kentte barınıyor. Pasaportla geçen kimi Suriyeliler ise Türkiye'deki yakınlarının yanına yerleşmeye çalışıyor. Ülkenin farklı kentlerinden gelen Suriyeliler, Beşşar Esed güçlerinin kontrolündeki Tellabyat Sınır Kapısı'nda son günlerde yoğunluk oluşturduğu gözlendi.

Reklam
Reklam

Burada aileleriyle birlikte pasaport işlemlerini yaptıran Suriye vatandaşları, taksi ve minibüslerle Şanlıurfa ve çevre illerde ikamet eden akrabalarının yanına geçici olarak yerleşiyor.

Halep'in Aynelarap ilçesinden ailesiyle birlikte gelen Suriye vatandaşı Muhammed Ali İzzet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de savaş nedeniyle her şeyin eksildiğini özellikle ekmek, benzin ve tüp bulmakta zorlandıklarını anlatarak, vatandaşların "perişan olduğunu" söyledi.

Akçakale-Şanlıurfa arası yolcu taşımacılığı yapan Halaf Yıldırım ise her gün çok sayıda Suriye vatandaşını, Şanlıurfa'ya götürdüklerini ifade etti.

Yıldırım, Suriyelilerin özellikle Şanlıurfa ve Mardin gibi kentlerdeki yakınlarının yanına gittiğini kaydetti.

-Türkiye'ye geçişlerde artış yaşanıyor

Akçakale Gümrük Müdürlüğü yetkilileri de bir süre Suriye tarafından "tadilat gerekçesi"yle tek taraflı kapatılan ve 3 Haziran 2012 tarihinde tekrar geçişlere açılan sınır kapısından 48 bin kişinin giriş çıkış yaptığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Son günlerdeki rakamlar göz önüne alındığında ise Suriye'den Türkiye'ye geçişlerde yoğunluk yaşandığına dikkati çeken yetkililer, yalnızca son 3 günde 2 bin 209 Suriye vatandaşının Türkiye'ye giriş yaptığını kaydetti.

Muhabir: Müslüm Etgü / Mehmet Güldaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz