Suriye'deki Olaylar

ŞANLIURFA (A.A) - Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad bölgesindeki çatışmalar nedeniyle bir süreden beri tedirginliğin yaşandığı Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde

ŞANLIURFA (A.A) - Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad bölgesindeki çatışmalar nedeniyle bir süreden beri tedirginliğin yaşandığı Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde hayat normale dönüyor.

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı birlikler ile Beşşar Esed'e bağlı güçler arasında geçen hafta başlayan çatışmalar, ilçedeki stratejik noktaların büyük ölçüde muhaliflerin eline geçmesiyle sonuçlandı.

Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle ilçedeki bazı okullarda bir süre ara verilen eğitim-öğretime yeniden başlandı.

Akçakale ilçesine 1 kilometre mesafede bulunan Tel Abyad'da dünden bu yana çatışma ve patlama seslerinin neredeyse hiç duyulmaması sınıra yakın yerlerde yaşayanları memnun etti. Okulların ve iş yerlerinin büyük ölçüde açık olduğu Akçakale'de yaşamın normale döndüğü gözlemlendi.

Reklam
Reklam

-Belediye Başkanı Ayhan-

Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede yaşamın normale döndüğünü söyledi.

Ayhan, son haftalarda bölgede durumun kötü olduğunu, hem komşu Tel Abyad ilçesinde hem de Akçakale'de tedirginlik yaşandığını ve okulların tatil edildiğini belirtti.

Çatışmalar nedeniyle çocukların birkaç gün okula gitmediğini anımsatan Ayhan, şöyle konuştu:

"İki gündür sıkıntı yoktu, top atışları durmuştu, silah sesleri duyulmuyordu. Öğrenciler şu an okullarına gidiyor, öğretmenlerimiz tekrar görevlerinin başına döndü. İnsanlarda artık tedirginlik kalmadı. İnsanlar normal hayata döndü, işlerini başındalar bir sıkıntı yok ilçede. Tel Abyad ilçesinde de silah sesleri geliyor ama vatandaşlarda bir hareketlilik gözlemlenmiyor."

Bölgede yaşanan olayları Vali Celalettin Güvenç'in de yakından takip ettiğini dile getiren Abdulhakim Ayhan, tedirginliğin geçtiğini vurguladı.

-"Çatışmadan kaçanlar akrabalarına sığındı"

Tel Abyad'daki çatışmalardan kaçanların kayıtlarını yaptırmak koşuluyla Akçakale'deki akrabalarının yanına sığındığına değien Ayhan, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Akrabalarımızın çoğu bayan ve çocuklar bu tarafa geçti. Bazıları ise Suriye tarafında kaldı. İlçede bazı evlerde 20-30 kişi ikamet ediyor. İlçe merkezinde nüfus 27 bin iken 35 bin olmuş. Çadır kentte ise 12 bin kişi yaşıyor ancak yakında bu sayı 22 bin olacak. İkinci bir kent oluşacak."

Belediye Başkanı Ayhan, Tel Abyad ilçesinin yüzde 70'inin kontrolünü ele geçiren muhaliflerin en büyük endişesinin savaş uçakları olduğunu dile getirdi.

Bir gazetecinin çatışmalar nedeniyle yaralananların sayısına ilişkin sorusuna ise Ayhan, "En son 2 gün önce 32 yaralı geçti. 6 yaşında bir bebek ise tarladayken üzerine bir havan topunun isabet etmesi sonucu ölmüş. Otopsinin ardından ceset kendilerine teslim edildi. Hafif yaralılar Akçakale'de, ağır yaralılar Urfa'da tedavi ediliyor" yanıtını verdi.

Muhabir: Müslüm Etgü - Yasin Dikme / Mehmet Güldaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: