Suriye'deki Olaylar

Lübnan'ın Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye, son sayımlara göre ülkesindeki Suriyeli göçmen sayısının 100 bine ulaştığını belirterek, "Kış

Lübnan'ın Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye, son sayımlara göre ülkesindeki Suriyeli göçmen sayısının 100 bine ulaştığını belirterek, "Kış mevsiminin başlamasıyla göçmenlerin içinde bulunduğu kötü koşullar daha da ağırlaşacak" dedi.

Kütahya Belediyesi'nin davetlisi olarak kente gelen Saadiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki olayların, çevredeki ülkeleri doğrudan etkilediğini bildirdi.

Lübnan ile en geniş sınırlara sahip ülkenin Suriye olduğunu belirten Saadiye, bundan dolayı Suriye'deki olaylardan ülkesinin doğrudan doğruya etkilendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Saadiye, bu etkilerin başında göçmen hareketlerinin geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Son sayımlara göre Lübnan'daki Suriyeli göçmen sayısı 100 bine ulaştı. Bu göçmenler Lübnan'da iyi olmayan koşullarda yaşıyor. Zaten savaştan yeni çıkan Lübnan için bu sayı çok fazla. Göçmenlerin iyi koşullarda barındırılmasına ekonomik durumumuz müsaade etmiyor. Göçmen ailelerin çoğu okullarda kalıyor. Okullar çok yakın bir tarihte açılacak. Bunların nereye gideceği belli değil. Kış mevsiminin başlamasıyla göçmenlerin içinde bulunduğu kötü koşullar daha da ağırlaşacak. Devletimizin gücü zayıf. Daha çok halkımız ve dernekler, Suriyeli göçmenler için çaba gösteriyor. Bu da yeterli değil. Göçmen sayısı gittikçe yükseliyor."

Suriyeli göçmenlerin Lübnan'daki durumunun zorlaşmasında, ülkesinde ayrı görüşlere sahip iki grubun bulunmasının da etkili olduğunu savunan Saadiye, Lübnan halkı ve siyasi partilerinin bazılarının Suriye'deki mevcut rejimi, kimilerinin de isyancıları desteklediğini anlattı.

Saadiye, bu görüş ayrılığının hem ülkedeki göçmenleri olumsuz etkilediğini hem de Lübnan'daki iç sorunların ateşlenmesine yol açtığını dile getirerek, "Suriye içinde Lübnanlılar kaçırıldı. Lübnan içinde Suriyeliler ve Türkler kaçırıldı. Böyle olaylar gerginliği artırıyor ve daha fazla güvenlik sorunları ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-Lübnan'da Türkçe öğretilmesini istiyorlar-

Lübnan hükümetinin, Türkiye ile kurulan güçlü ilişkileri bütün gücüyle korumaya çalıştığını bildiren Saadiye, bu ilişkilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Lübnan'a yaptığı tarihi ziyaret ve iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırılmasıyla başladığını söyledi.

Türkiye ve Lübnan arasındaki ilişkilerin gittikçe güçlendiğini anlatan Saadiye, Lübnan'da kaçırılan Türk iş adamı Aydın Tufan Tekin'in, Başbakan Erdoğan ve ülkesinin Başbakanı Necip Mikati ile Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız'ın gayretleri sonucu kurtarıldığını belirtti.

Saadiye, ülkesinde Türkçe öğretiminin yaygınlaşması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Geçen aylarda Beyrut'ta, Yunus Emre Kültür Merkezi adıyla ilk Türk kültür merkezi açıldı. Ancak bizim bulunduğumuz Lübnan'ın kuzeyinde Türkçe öğreten hiçbir okul ve hoca yok. Halbuki Danniye bölgesinde 27 belediye bulunuyor. Bunların arasında 3 belediye tamamen Türkmen belediyesidir. Buralarda yaşayan Türkmenler tamamen Türkçe dilini unutmuş durumda. Türkçe'nin özellikle bu Türkmenler'in ağırlıklı olduğu bölgede öğretilmesine yönelik çalışmalar yapacağız. Türkçe'yi ülkemizde yaygınlaştırdığımızda gençlerimizi Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim görmeye teşvik etmiş, kültürel ve eğitimsel ilişkiler kurmuş olacağız."

Reklam
Reklam

-Anadolu Ajansı'nın Beyrut'ta ofis açması-

Saadiye, basının önemli olduğunu dile getirerek, Lübnan'daki gelişmelerin Türkiye'ye iyi bir şekilde yansımadığını, Türkiye'deki gelişmelerin ise Lübnan'a hiç yansımadığını ifade etti.

Diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Lübnan'da da televizyon kanallarında çok fazla sayıda Türk dizisi yayınlandığı bilgisini veren Saadiye, şöyle konuştu:

"Belki Türkiye'de, bizdeki kadar dizi seyredilmiyor. Maalesef, ülkemize bunlar aktarılıyor. Kültürel değerler, siyasi görüşler, kardeşliğimiz, yakınlığımız hakkında programlar, mesajlar verilmiyor. Burada Türk basınının gücü büyük. Anadolu Ajansı gibi büyük bir ajansın Beyrut'ta ofis açması, gerçekten bu rolü oynayacak, büyük bir boşluğu kapatacak. Türkiye'nin gerçek yüzünü, politikasını açık bir şekilde yansıtacak bu basın kuruluşunun Beyrut'ta yer alması, bizim için gurur vericidir. Türkiye'nin parlak yüzünü Lübnan'da yansıtan AA bizim misafirimizdir, bizden birisidir. Onlara gereken desteği her zaman sağlayacağız."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: