Suriye'deki Olaylar

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Gaziantep'e gelen bazı Suriyeli ailelerin eğitim çağındaki çocuklarına, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan sınıflarda eğitim veriliyor.

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Gaziantep'e gelen bazı Suriyeli ailelerin eğitim çağındaki çocuklarına, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan sınıflarda eğitim veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi, Suriye'de yaşanan olayların ardından Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Ortak Akıl Platform Binası'nda (GOAP) kurduğu Yerel Bilgi Merkezi'nde, Suriyeli ailelerin ilköğretim 1 ve 4. sınıf çağındaki çocukları için sınıflar oluşturdu. Sınıflarda Suriyeli öğretmenler tarafından verilen eğitim bugün başladı. 161 öğrencinin yararlandığı eğitim kapsamında çocuklara yabancı dil olarak Türkçe öğretileceği bildirildi.

Reklam
Reklam

Yerel Bilgi Merkezi'ni ve oluşturulan sınıfları ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Suriyeli ailelerin adaptasyonu için çalıştıklarını söyledi. Suriye'den pasaportla gelen ailelerin çocukları için çalışma yaptıklarını aktaran Güzelbey, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te okul çağında 600 Suriyeli çocuk tespit ettik. Bu çocuklar Türkçe bilmiyorlar ve bazı yasal engeller nedeniyle okula gidemiyorlar. Biz, Valimizin de koordinesinde burada 500 öğrenciye hitap edecek okul açtık. Öğretmenleri kendileri belirledi. Müfredatı ise bizim standartlarımıza göre yapıyoruz. Çocukların ve öğretmenlerin en iyi şekilde eğitim yapmalarına çalışıyoruz. Gönül arzu eder ki evlerine, yuvalarına kavuşsunlar."

Hayata geçirilen projenin "Türkiye'de ilk" olduğunu ifade eden Güzelbey, Suriyelilerin "kardeşleri" ve "misafirleri" olduğunu ifade etti.

"Komşu komşunun külüne muhtaçtır" sözünü anımsatan Güzelbey, "Hiç kimse gönül rızasıyla bu hale düşmek istemez. Ama oradaki şartları biliyorsunuz. Bizim için önemli olan buradaki çocuklar ve gençler. Onlar için proje geliştiriyoruz. Ben bu projenin mülteci alan şehirlerdeki yöneticilere örnek olmasını temenni ediyorum. Sonuçta birbirimize muhtacız, ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-Türkçe öğrenecekler

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Genel Koordinatörü Ramazan Dündar ise ilk etapta Suriyeli öğrenciler için 7 sınıf hazırladıklarını belirtti. Şu anda 1 ile 4'üncü sınıflardaki çocuklar için eğitim verdiklerini ifade eden Dündar, "161 öğrencimiz var. Hedefimiz 350 öğrenciye ulaşmak. 5 ve 6'ncı sınıflardan talep olursa ikinci kademe olarak devam edeceğiz. Yetişkinlere yönelik de eğitim sistemi hazırladık. Kitaplar getirip onlara da Türkçe öğreteceğiz" diye konuştu.

Çocuklara eğitim veren Dimah Wassof ise Türkiye'ye gelmeden önce Halep'te İngilizce öğretmeni olduğunu ifade ederek, Türk hükümeti ve belediye yetkililerine kendilerine sağladıkları kolaylıklar nedeniyle teşekkür etti.

İkinci sınıfta eğitime başlayan Suriyeli Haye Hammadi ve velilerden Necdet Maçan da kendilerine bu imkanı sağlayan Türk hükümetine ve belediyeye teşekkür etti.

Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz