Suriye’den Gelen 110 Süryani Vatandaş Midyat’a Yerleşti

Suriye’de devam eden iç savaştan kaçan Süryani vatandaşlar, Mardin’in Midyat ilçesinde yerleşti. Manastır ve Süryani...

Suriye’de devam eden iç savaştan kaçan Süryani vatandaşlar, Mardin’in Midyat ilçesinde yerleşti. Manastır ve Süryani Kültür Derneği’ne yerleştirilen 110 Süryani vatandaşın ihtiyaçları, Kiliseler Vakfı çatısı altında kurulan komite tarafından gideriliyor.

Suriye’den kaçan Süryaniler, Mor Hobil-Mor Abraham Manastırı misafirhanesi ile Süryani Kültür Derneği’ne yerleştirildi. Giyim ve gıda yardımı, Süryani cemaati tarafından kendi aralarında toplanan yardımlarla karşılanıyor.

Vakıf Başkan Yardımcısı Yusuf Türker, Midyat Süryani Kiliseler Vakfı tarafından oluşan komisyonca Süryani kardeşlerini karşıladıklarını belirterek, “Şu anda Suriye’den gelen takriben 110 Süryani cemaatimiz var. Tabi biz Manastır Vakfı olarak kendi aramızda bir komite oluşturduk, 4 kişiden oluşan komitede, sorunları gidermek ve çözüm bulmak için oluşturulan bir komite. Tabi şu anda 40 kişi misafirhanemizde yerleşmiş durumdalar. Diğerleri de Süryani Derneğimizde takriben 30 kişiye yakın var. Bazıları da ailelere bırakıldılar, bazıları da kirayla tutulan evlere yerleştirilmişler. O şekilde biz bunlara sahip çıkıyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Suriye’den gelen vatandaşların sorunlarını, oluşturulan komisyonca Kaymakam Oğuzhan Bingöl’ü ziyaret edip aktardıklarını belirten Türker, karşılaştıkları ilgiden dolayı memnun olduklarını belirtti.

Süryani Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Ayhan Gürkan ise “Dernek misafirhanesinde 30’a yakın Süryani vatandaşı barındırıyoruz. Masraflarını da Süryani vatandaşlar ve vakıf aracılığıyla karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

Suriye’den gelen Süryani mülteciler ise görüntü vermekten kaçınırken, sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Suriye’de yaklaşık 235 bin Süryani bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 170 bini Süryani Ortodokslardan oluşurken, 65 bini ise Süryani Katoliklerden oluşuyor.

Öte yandan, Kaymakam Oğzuhan Bingöl, Suriye’den gelecek Süryani vatandaşlarla ilgili gerekli çalışmaların tamamlandığını aktardı. Bingöl, vatandaşlara yapılacak yardımlar konusunda ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yardım beklendiği kaydedilmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: