Bugünkü İngiliz gazetelerinin hemen hemen tümünün ilk sayfalarında, Bodrum'dan Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden en az 12 Suriyeliden 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin yürekleri sızlatan fotoğrafı var. Times, fotoğrafın yürekleri parçaladığını belirtiyor.
Aylan'ın kıyıdaki cansız bedeninin fotoğrafını sadece Independent gazetesi yayımlamış. Times, Guardian ve Daily Mail gazeteleri ise BBC gibi, bir jandarma görevlisinin Aylan'ın cesedini taşırken çekilmiş görüntülerini yayımlamayı tercih etmiş.
UYARI: AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAF BAZI OKURLARIMIZ İÇİN RAHATSIZ EDİCİ OLABİLİR
Guardian'ın fotoğrafın üzerindeki manşeti, "Avrupa'nın mülteci krizinin şok edici ve zalim gerçeği".
Gazete Bodrum yakınlarında çekilmiş fotoğrafın, Avrupa Birliği'nin göçmen politikasına yönelik soru işaretlerini artırdığını belirtiyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron dün bir kez daha ülkesinin Orta Doğu'da savaştan kaçan insanlardan daha fazlasını topraklarına almaması gerektiğini söylemişti. Guardian'ın siyaset editörü Patrick Wintour haberinde, Cameron'ın bu sözleri sonrası "kalpsizlikle" suçlanabileceğini yazıyor.
'Dev bir insani felaket gözler önüne seriliyor'
Independent ise ilk sayfasında fotoğrafı ile "İnsanlık kıyıya vurdu" yorumlarının yapılmasına yol açan Aylan'la ilgili olarak "O da birisinin çocuğu" diyor.
Gazete fotoğrafın altında ise dün yaşananlar ve İngiltere'nin göçmen politikası ile ilgili görüşlerini aktarıyor:
"İnsanlık Avrupa'da güvenlik arıyor, umutsuzluk dalgası büyüyor. Dünün kurbanları arasında, ailesi Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışırken boğulan Suriyeli bu çocuk da var. AB tıkanmış durumda. Başbakanımız gerçekleri inkar ediyor. Dev bir insani felaket gözler önüne seriliyor. Gerçekten bunun bizim sorunumuz olmadığına inanıyor muyuz?"
Independent başyazısında ise "Avrupa'nın görevi" diyor ve ekliyor: "AB üyesi ülkeler artık bir araya gelmeli ve mültecileri paylaşmalarına yönelik bir kota sistemi oluşturmalı."
'Avrupa bölündü'
Times'ın manşeti ise "Avrupa bölündü".
Gazete Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç akınının yaşandığını, Aylan'ın yürekleri parçalayan fotoğrafının göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini vurguluyor.
Times Avrupalı liderlerin ise göçmen kotları ile ilgili krizde çözümden daha da uzaklaştıklarını ve adeta felç olduklarını belirtiyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban bugün Brüksel'e gidecek ve bir kez daha net bir şekilde, ülkesinin Müslüman mültecileri topraklarına almaya hazır olmadığını söyleyecek. AB'nin, ayrımcılıkla suçlanan ülkelerin oy haklarını ellerinden alma tehdidine karşın...
Slovakya ve başka bazı eski Komünist ülkeler de Macaristan'la aynı görüşte. Bu ülkelerden, Avrupa Komisyonu'nun açıklayacağı kotalar uyarınca belli sayıda göçeni topraklarına kabul etmesi isteniyor.
Tüm bu noktaları aktaran Times, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ise dünkü açıklamarı ile Almanya'nın daha fazla sığınmacıyı kabul etmeye yönelik taleplerine boyun eğmeyeceği yolunda şu ana kadarki en net tavrını sergilediğini kaydediyor.
Times başyazısında ise Başbakan Cameron'ın tavrına destek veriyor ve "Almanya'dan alınacak dersler, Avrupa'nın mülteci krizini çözmeyecektir" diyor.
'Serbest dolaşım muhafaza edilemez'
"Göçmen çocukların kötü durumu Avrupa'nın vicdanını harekete geçiriyor", Daily Telegraph'ın bugünkü manşeti. Gazete Avrupa'da göçmen krizinin giderek derinleştiğini, Türkiye'de bulunan son cesetlerin kıtada konuyla ilgili tartışmaları alevlendirdiğini yazıyor.
Daily Telegraph'ın dikkat çektiği nokta ise Avrupa Birliği içinde sınır kontrollerine yeniden başlanması ve Schengen Bölgesi içindekilerin hareket serbestisinin kısıtlanması.
Almanya'nın isteği üzerine İtalya-Avusturya sınırında kontroller yapıldığını kaydeden Daily Telegraph, yetkililerin artık AB'nin "serbest dolaşım" prensibinin muhafaza edilemeyeceğine inandıklarını aktarıyor.
Dünya basınından olay fotoğrafa diğer tepkiler
Daily Mail: “Binlerin umutsuzluğunu sembolize eden minik çocuğun trajedisi: Ailesinin Avrupa’ya ulaşmaya çalışmasının ardından boğulmuş bir Suriyeli çocuğun cansız bedeni Türk sahiline vurdu.”
NBC TV: “Avrupa’nın göçmen krizi: Bodrum plajındaki cesetler Avrupa krizinin derinliğini vurguluyor.”
Huffington Post: “Boğulan çocuğun akıldan çıkmayan görüntüsü, Suriye savaşının sonuçlarını tek karede özetliyor.”
Washington Post: “Ölmüş bir bebek Akdeniz’deki mülteci krizinin şimdiye kadarki en trajik sembolü oldu.”
New York Times: “Türkiye kıyılarında 12 göçmen boğuldu, 2’si hâlâ kayıp.”