Suriyeli Minikler Ülkelerindeki Savaşı Çizdikleri Resimlerle Anlatıyor

Suriye’de 22 aydır süren iç çatışma nedeniyle yüz binlerce Suriyeli yurtlarını terk edip başka ülkelere...

Suriye’de 22 aydır süren iç çatışma nedeniyle yüz binlerce Suriyeli yurtlarını terk edip başka ülkelere sığındı. En çok sığınmacının yerleştiği ülkelerden biri de Türkiye. En çok Suriyeli'yi ağırlayan şehir ise Şanlıurfa. En kalabalık mülteci kampı da Akçakale Süleyman Şah Kampı. 25 bin Suriyeli'ye ev sahipliği yapan Süleyman Şah Mülteci Kampı dram dolu. Yaşlılar çadırlarda ülkelerine gelecek özgür günleri beklerken savaşın en büyük mağdurları olan minikler ise savaşın izlerini çizdikleri resimlerle ortaya koyuyor.

Reklam
Reklam

2 derslikte 650 öğrenciye okul öncesi eğitimin verildiği çadır kentte, okul öncesi öğrencilere öğretmenlik yapan Cansu Laçin’in minik öğrencileri savaşın izlerini resimlerine taşıdıkları söyledi. Öğretmenler ise savaş izlerini minik kafalardan silmek için yeni alanlar seçiyor. 4 bin 700 çadırın bulunduğu kampta yaklaşık 4 bin öğrenci eğitim görüyor. Tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan Suriyelilerin eğitim ve eğitici kurslara önem verdiği kaydediliyor.
Çadır Kent Müdür Yardımcısı İsmail Kaya ise sadece anasınıfına gelen öğrenci sayısının 700’e yaklaştığını söyledi. Kaya, “12 şubelik ana sınıfı mevcut. Yaklaşık 650 öğrenci eğitim görüyor. Toplam da öğrenci sayımız 4 bine yakın. Ana sınıfında öğretmenlik yapan Arapça bilen Türk öğretmenleri tercih ediyoruz. 1-12 sınıf arası öğrencilerin öğretmeni hepsi Suriyeli. Büyün kırtasiye malzemeleri devlet tarafından karşılanıyor. Burada ceplerinden bir lira bile harcamıyorlar.” dedi.

Anasınıfı öğretmeni Cansu Laçin ise öğrencileri savaş psikolojisinden kurtarmaya çalıştıklarını ancak bunun o kadar da kolay olmadığını ifade etti. Öğrencilerin savaşı unutması için soft resimleri çizdirmeyi tercih ettiklerini anlatan Laçin, ancak bunun yanı sıra bazı öğrencilerin savaş terimlerini resimlerine aktardığını belirtti. Laçin, "Çocuklar genelde umutlarını, olmasını istediklerini çiziyorlar. Geçen bir öğrencimiz savaş resmini çizmişti. Roket, ambulans resmi yapmış, sedyedeki hastayı çizmiş bununla Esed’in bomba attığı yaralandığını ambulansla taşındığını anlatmaya çalışmış. Biz bunların silinmesi için eğitimle karışık o zihinlerinde olan şeyi silmeye çalışıyoruz. Eğitimle eğlendirmeye gayret gösteriyoruz. Şarkı söyletiyoruz, Türkçe şarkı öğrenenler bile var. Bazı savaş kalıntıları kafalarında iyice yer edinmiş, silememişler ne kadar etkili olmaya çalışsak da sonuçta gözlerinin önünde yaşanan olaylar azalmamış. Biz yine de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Öğretmen Leyla Durmuş da şu ifadelere yer verdi: “ Umutlarını kağıda yazıp çiziyorlar. Bazen oynuyorlar, silah çiziyorlar. Füze, bomba falan çiziyorlar. Savaşı anlatıyorlar yani.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: