Suriyeli mülteci çocuk sayısı 1 milyona ulaştı

BM Çocuk Vakfı (UNICEF) Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalarak mülteci olan çocuk sayısının bir milyona ulaştığını duyurdu.

NEW YORK (CİHAN)-

UNICEF, bir milyon çocuğun mülteci olmak zorunda kalmasını, 'utanç verici dönüm noktası' olarak nitelerken, uluslar arası toplumun yaşanılan trajediye daha fazla yardım ederek acilen çare üretmesini istedi. Açıklamada mülteci çocuklar 'masum nesiller' olarak tanımlandı.

UNICEF İcra Direktörü Anthony Lake, "Bu çocukların kimileri sadece ülkelerinden, evlerinden değil anne ve babalarından da koparıldı. Bu gerçek belki yaşanılan korkunç durumu anlamamıza yardımcı olur." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Lake ayrıca, insani yardım kuruluşlarının çocukların yaşadığı acıyı dindirebilmek için çalıştığını, fakat gelinen utanç verici noktanın, Suriyeli miniklerin ihtiyaçlarını karşılamada başarısızlığın da bir kanıtı olduğunu söyledi. Lake, "Hepimiz Suriyeli çocukların bu durumunu vicdanlarımıza sorarak yaşanılan bu başarız durumu nasıl sonlandırabiliriz diye düşünmeliyiz." ifadelerini kullandı.

SURİYELİ MÜLTECİ ÇOCUKLARIN 740 BİNİ 11 YAŞ VE ALTI

BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), Suriyeli mülteci çocukların daha çok Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır'da olduğunu kaydetti. UNHCR, çocukların az sayıda da olsa Kuzey Afrika ile Avrupa'da bulunduğunu açıkladı.

UNHCR rakamlarına göre mülteci olan çocukların 740 bini 11 yaş ve altı. Ürdün, Lübnan ile Irak'ta ailelerinden koparılmış halde yaşam mücadelesi veren 3 bin 500 çocuk işçilik, zorla evlilik ile cinsel sömürü, seks trafiği gibi tehlikelere karşı savunmasız.

UNICEF ile UNHCR verilerine göre Suriye de devam eden iç savaşta bugüne kadar 7 bin çocuk hayatını kaybetti. Suriye içinde evlerinden koparılan çocuk sayısı ise 2 milyon.

Reklam
Reklam

"Tehlikeden kaçmaya çalışan bu masum nesil, refahları için değil, sadece hayatta kalmaya çalışıyor." diyen BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, "Suriye çocuklarını, gençliğini ve ailelerini kaybederek bütün toplum aslında geleceğini yitiriyor. Onlar sınırı aşarak yaşamları için daha az riskli olan ülkelere ulaşsa da yaşadıkları travma, depresif durumları aşabilmek için umuda ihtiyaçları var." dedi. CİHAN

Anahtar Kelimeler: