Suriyeliler Aşı Politikasını Aksattı

Akif ARICI/ ANTALYA, Türkiye'de başarıyla sürdürülen aşı politikasının, ülkeye giriş yapan mülteciler nedeniyle sıkıntıya girdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Akif ARICI/ ANTALYA, Türkiye'de başarıyla sürdürülen aşı politikasının, ülkeye giriş yapan mülteciler nedeniyle sıkıntıya girdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Savan Günay, kontrolsüz girişin bedelinin, vatandaşların sağlık sorunlarıyla ödeneceğini söyledi. Mültecilerin giriş yapmadan önce güvenli bölgede bekletilmeleri gerektiğini anlatan Uzman Dr. Günay, "Ev sahibi ülkenin standartlarına göre göçmenlerin aşılarının yapılması gerekir. Mültecilere güvenlik bandında önce kızamık ve suçiçeği aşısı yapılmalı, ardından çocuk hastalıklarının ortalama kuluçka süresi olan yaklaşık 25 gün bekletilmeli. Bu iş Angola'da bile böyledir, maalesef çok büyük bir hata yaparak kontrolsüz biçimde ülkeye giriş yaptılar" dedi.
KREŞ VE OKULLAR TEHLİKE ALTINDA
En çok kreş ve ilkokul öğrencilerinin tehlike altında olduğunu kaydeden Dr. Günay, "2010 yılında Vietnam'da kreşlerin kapanmasına neden olan el, ayak, ağız hastalığı, 2012 yılında Batı Şeria ve Gazze'den ülkemize girdikten sonra Sağlık Bakanlığı'nı uyarmıştım. 2012 yılından sonra hastalık yayılmaya başladı. Kontrolsüz Suriyeli mülteci girişinden sonra Türkiye'nin her yerinde görüldü. En büyük endişem Kurban Bayramı'ndan sonra açılacak okul ve kreşlerde salgın yapması. Bu hastalığın aşısı da yok. El, ayak, ağız hastalığı 'suçiçeği' hastalığının bir alt grubu. Ölümcül değil fakat el, ayak ve ağız içinde noktasal tarzda yaralar yaptığı için çocukların uzun süre gıda almasını ve yemek yemesini engeller" diye konuştu.
Geçen hafta seminer için gittiği bir kreşte bir velinin kendisine çocuğunun 3'üncü kez aynı hastalığa yakalandığını söylediğini aktaran Uzman Dr. Günay, "Yani hastalık o kadar bulaşıcı ve tekrar edici. Genç hekim arkadaşlar bunu ilk başta alerji olarak algıladı. Haklılar çünkü görmedikleri, yıllar öncesinde kalan bir hastalık" dedi.
'SURİYELİLER GÖRÜLDÜKLERİ YERDE AŞILANMALI'
Sağlık Bakanlığı'nın derhal önlemler alması gerektiğinin altını çizen Uzman Dr. Savan Günay, şöyle konuştu:
"Bu hastalığın en büyük etmeni hijyen bozukluğu. Temiz ortamın olmayışı ve toplu yaşam şartları. Hastalık binde 4 civarında görülürken, yüzde 2'lere kadar geldi. Kızamık ve 'suçiçeği' gibi hastalıklarda artış var. Bu nedenle Suriyeliler yetişkin ya da çocuk gözetmeksizin görüldükleri yerde aşılanmalı. Plansız ve programsız giriş neticesinde aşı politikamız ciddi anlamda tehlike altına girdi. Yeme-içme ve barınmayı çözdüler ama sağlık akıllarına geldiğinde iş işten geçmişti, ülkeye çoktan girmişlerdi."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: