Suriyeliler, Bilgi Merkezi Sayesinde Sorunlarına Çözüm Buluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu bilgi merkezi Gaziantep’e sığınan Suriyelilerin dertlerine derman oluyor. Sığınmacıların eğitimden gıda...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu bilgi merkezi Gaziantep’e sığınan Suriyelilerin dertlerine derman oluyor. Sığınmacıların eğitimden gıda malzemesine, sağlıktan giyimine kadar bir takım sorunlarını çözmeye çalışan belediye, son olarak 850 aileye de battaniye yardımında bulundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in önderliğinde Gaziantep Ortak Akıl Platformu (GOAP)’nda oluşturulan bilgi merkezi, kent merkezinde bulunan yaklaşık 5 bin Suriyelinin sıkıntılarına ve sorunlarına çözüm buluyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için oluşturulan çadır kentlerin yanında, bu insanların bir takım temel ihtiyaçları da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.

Reklam
Reklam

Sığınmacıların 100 bin civarında olduğunu vurgulayan Güzelbey, bu insanların dışında bir de kendi imkanları veya illegal yollarda Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin bulunduğunu kaydetti. Pasaportla veya turist olarak gelen bu insanların Gaziantep’te ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bunlara çözüm bulmak için bir bilgi merkezi oluşturduklarını belirten Güzelbey, sayıları 5 bin civarında olan bu sığınmacılara her konuda yardımcı olmaya çalıştıklarını vurguladı.

Ev kiralamak isteyen bir sığınmacı ile pasaportunun günü biten, aracının kullanım günü biten, çocuğunun eğitimi olan sığınmacıların sorunlarını bilgi merkezi yolu ile çözdüklerini aktaran Güzelbey, “Bin civarında okul çağında olan çocukları olduğunu tespit ettik. Bunların 400’ünün ilkokul öğrencisi olduğunu öğrendik ve bunlara okul açtık. Tüm masraflarını biz belediye olarak karşılıyoruz ve öğretmenlerinin tamamı kendi ülkelerinden. Biz insanlık vazifemizi yerine getiriyoruz. Bizim Suriye ile bir sorunumuz yok. Biz Halep ile kardeş ve dost kentleriz. Ama rejim işi devlet büyüklerimizin işidir. Devletimiz güçlü ve merhametlidir. Gelen insanlara kucak açtı. Bugüne kadar bizimle temas kuran 5 bin civarında Suriyeli var.” değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

Yaklaşan kış şartlarının kendisini endişelendirdiğini ve bu insanların kış şartlarında nasıl yaşayacaklarını merak ettiğini dile getiren Başkan Güzelbey, “Bunları düşünmek bile insanı ürpertiyor. İnşallah Kurban Bayramı vesilesiyle ateşkes sağlanır da insanlar da evlerine ve yurtlarına kavuşurlar. En büyük umudumuz bu. Kötüsünü düşünmek bile istemiyorum.” şeklinde konuştu.

Gazianteplilerin Suriyelilere karşı hoşgörülü ve merhametli olduğuna vurgu yapan Güzelbey, Suriyeli insanların kendi keyifleri ile kaçıp gelmediklerini söyledi. Bu insanların savaştan canlarını kurtarmak için kaçıp Türkiye’ye, dolayısıyla Gaziantep’e sığındıklarını anımsatan Güzelbey, “Onlar bizim eski dostlarımız. Onlara misafirperver olduğumuzu gösterelim. Çünkü onlar zor durumda bize sığındılar. Keyiflerinden kaçıp gelmediler. En azından sevgimizi onlardan eksik etmeyelim.” önerisinde bulundu. Yaptıkları bir davranışın sınır illerine bir örnek emsal etmesi dileğinde de bulunan Güzelbey, “İnşallah diğer sınır illerimiz de böyle bir proje ile sığınmacı Suriyelilerin sıkıntılarına çözüm üretirler.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz