Suriyelilere Birleşmiş Milletler standartlarında konteyner kent

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), ülkelerindeki iç karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Kilis...

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), ülkelerindeki iç karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Kilis Öncüpınar'a, Birleşmiş Milletler standartlarında 12 bin kişilik konteyner kent kurdu.

TOKİ’den yapılan açıklamada, ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelenler için Kilis Öncüpınar'a kurulan konteyner kente 15 Mart'tan itibaren Suriyeliler yerleştirilmeye başlandı. TOKİ, 318 bin metrekare alana kurulan 2 bin 50 konteynerin altyapısını, sosyal donatıları, güvenlik ve iletişim sistemlerini 2 ay gibi bir sürede tamamladı. Birleşmiş Milletler standartlarına uygun inşa edilen 12 bin kişilik konteyner kent, Suriyeli misafirlerin kamp dışına çıkmadan, normal yaşamlarını sürdürerek bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde dizayn edildi.

Reklam
Reklam

Kentte, arıtma tesisinin yanı sıra 600 metreküplük su deposu, idari bina, protokol binası, Türk Kızılayı için hizmet noktası, ticaret ve sağlık merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığı binası bulunuyor.

TOKİ, Suriyelilerin eğitim ve ibadet gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla konteyner kentte sosyal donatılar da inşa etti. Bu kapsamda, konteyner kentte biner kişilik 2 cami, biri 480 öğrenci kapasiteli 16 derslikli, diğeri 720 öğrenci kapasiteli 24 derslikli iki ilköğretim okulu ile 720 öğrenci kapasiteli 24 derslikli bir lise bulunuyor. Ayrıca, kente bir de polis merkezi yapıldı.

Konteyner kentte 260 bin metrekare alanda zemin iyileştirmesi ve dere ıslahı gerçekleştirilirken, 3 bin 900 metre çift kat sathi kaplama güvenlik yolu da yapıldı. Kentte su deposu, arıtma merkezi ve trafo merkezi de inşa edildi.

Konteyner kentin yolları 124 bin metrekare parke taşla kaplanırken, misafirlerin su ve elektrik ihtiyaçlarının aksamadan karşılanabilmesi amacıyla gerekli yatırımlar da yapıldı.

TOKİ, BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın da incelemelerde bulunduğu konteyner kentte, aydınlatma direkleri, ses sistemi ve jeneratör gibi donatıları da sağladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: