Suriyelilerin Türkçe Ilgisi

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan binlerce Suriyeli, ülkesine döndüğünde eğitimde yabancı dil olarak Türkçe'yi

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan binlerce Suriyeli, ülkesine döndüğünde eğitimde yabancı dil olarak Türkçe'yi seçmek istiyor.

Suriye'de yaklaşık iki yıl önce başlayan iç karışıklığın ardından çeşitli zorluklara katlanarak Türkiye'ye sığınan 160 bini aşkın sığınmacının insani ihtiyaçlarının yanı sıra çeşitli sosyal ihtiyaçlarının da karşılanmasına çalışılıyor.

Türkiye'deki en fazla sığınmacının bulunduğu Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nde, eğitim konusunda ciddi yatırımlar ve çalışmalar yürütülüyor.

Reklam
Reklam

Suriyeli öğrencilere, düzenli ve düzeyli bir eğitim alabilmesi için küçük hediyeler de veriliyor.

-Türkçe'yi heyecanla öğreniyorlar-

Tesis Müdürü Halil Tekyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın kurulduğu günden itibaren sığınmacıların eğitimine önem verdiklerini belirtti.

Yaklaşık 5 bin öğrenciye, 200 Suriyeli 27 de Türk öğretmen aracılığıyla eğitim verdiklerini ifade eden Tekyıldız, şunları kaydetti:

"İlk başta biz kamp yönetimi olarak çocukları en azından savaş psikolojisinden uzaklaştıralım eğitimleri aksamasın diye çeşitli tedbirler aldık. Daha sonra öğrencileri eğitime teşvik etme adına aldığımız tedbirlerle kamptaki bütün çocukların çok düzenli ve iştahlı bir şekilde okula devam ettiklerini gördük.

Bizin en çok etkileyen tarafı da öğretmen ve öğrencilerin çok heyecanlı bir şekilde Türkçe'yi öğrenme ve okuma adına çaba göstermeleri oldu. Suriyeli öğretmen ve öğrencilerle yaptığımız toplantılarda bizi en çok etkileyen Suriye'ye döndüklerinde Türkçe'yi yabancı dil olarak okutacaklarına dair sözleridir."

Reklam
Reklam

-"Yakından tanımaları etkili oldu"-

Tekyıldız, sığınmacıların Türkiye'ye ve Türkçe'ye olan ilgisinin kamplarda kaldıkları sürede her geçen gün arttığını dile getirdi.

Türkiye'nin şefkat elinin, Suriyelilerin Türkçe tercihlerinde etkili olduğunu vurgulayan Tekyıldız, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi çok yakından tanımış olmaları, yapmış olduğumuz misafirperverlik ve devletimizin şefkat elini uzatması Türkçe'yi ülkelerinde seçmek istemelerinde çok etkili oldu. Bu ülkemiz ve devletimiz adına bizi çok mutlu ediyor, gururlandırıyor. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: