Suriye’nin 30 yıl önceki Hama katliamı, Türk medyasında 6 gün sonra yer bulmuş

Hafız Esed’in Suriye’nin Hama şehrinde 1982 yılında yaptığı katliamda 25 binin üzerinde insan hayatını kaybetmişti....

Hafız Esed’in Suriye’nin Hama şehrinde 1982 yılında yaptığı katliamda 25 binin üzerinde insan hayatını kaybetmişti. Kaynaklar, Hama’daki kanlı baskının tarihini 2 Şubat 1982 olarak belirtiyor. Ancak, Türk basınının katiliamın yapıldığı tarihlerdeki yayınları incelediğinde, olayın yankılarının ancak 8 Şubat 1982’den duyulduğu belirlendi. Hama’daki katiamın duyrulmamasında Esed yönetiminin uyguladığı bir sansürün etkisinin olup olmadığı kestirmemiz zor. Ancak, birçok medya kuruluşunun yaptığı yayınlarda, Suriyede’ki gerginliğin muhtevesını anlatan yayınlara rastlanmıyor.
Konuyla ilgili Türk medyasında en etkili yayını yapan basın kuruluşu ise Hürriyet. Hürriyet, 8 Şubat 1982’de Hama’da yaşananları, “Suriye’de kanlı çatışmalar başladı.” şeklinde okuyucularına duyurmuş. Haberde şunlar aktarılıyor: “ Şam ve Halep arasındaki 500 bin nüfuslu Hama kenti, ayaklanmanın merkezi olarak gösteriliyor. Başkan Hafız Esad’ın kızının kaçırıldığı ilk gelen haberler arasında.İsyan hareketini Müslüman Kardeşler destekliyor.” Hürriyet, 12 Şubat 1982’de de Hama’da yaşanları yan manşetten duyurmuş. “Hama kenti alevler içinde.” başlığıyla yayınlanan haberde, Müslüman Kardeşler Örgütü’nün kontrolündeki Hama kentinin yoğun topçu ateşine tutulduğunu, yüzlerce ölü ve yaralının olduğunu, şehrin bir bölümünün harebe haline geldiği bildiriyor. Haberde, Suriye hükümete sözcüsünün ise “Hiçbir olay yok, isteyen gelsin tatil yapsın.”dediği aktarılıyor. Hürriyet, 13 Şubat 1982’de ise Beyrut Radyosu’na dayandırdığı haberinde, Hama’daki olayların Lazkiye’ye sıçradığını bildiriyor. Haberde, Suriye yönetiminin Türkiye sınır kapısını kapattığı, isyancıları destekteklediği gerekçesiyle Suriye’nin Ankara’yı şiddetli protesto ettiği, Hama’daki çatışmaların sürdüğü, Türkiye sınır kapısında bekleyen TIR’larda gıda maddelerinin çürüdüğü aktarılıyor. Hürriyet, 14 Şubat’ta ise, Türkiye’nin Suriye sınır kapılarında geniş güvenlik önlemleri aldığını, herhangi bir sızma olmaması için gerekli tedbirlerin alındığını bildiriyor.
Milliyet Gazatesi ise, Suriye’deki olayları okuyucularına genellikle iç sayfalardan duyurmuş. Milliyet 12 Şubat 1982’de iç sayfadan yayınladığı haberde, Hama’daki çatışmalar dikkat çekmiş. Haberde, Hama’da ordu birlikleri ile asiler arasında çıkan çatşmalarda, yüzlerce ölü ve yaralının olduğu, Şam yönetiminin kentte karışıklık olduğunu yalanladığı bildiriliyor. Milliyet , 13 Şubat 1982’de ise, Hama’ya giriş çıkışın yasaklandığı, Enformasyon Bakanı Ahmed İskender kentin ev ev arandığı ve son aramalar yapıldıktan sonra kentin ziyarete açılacağını söylediği belirtiyor. Milliyet 14 Şubat’ta ise, Suriye ordusunun ayaklanmayı bastırdığını bildiriyor. Müslüman Kardeşler ile askeri birlikler arasında çatışmaların yer yer sürdüğü kaydedilen haberde, Suriye televizyonunun çok sayıda militanın silahları ile ele geçirildiğini belirttiği aktarılıyor.
Cumhuriyet gazetesi de, kanlı çatışmaların yaşandığı olayları okuyucusuna, iç sayfalardan ve olabildiğince az haberle duyurmuş. Cumhuriyet, 12 Şubatta, Müslüman Kardeşle ile hükümet birliklerinin çarpıştığı Hama kentinde ordunun yönetime el koyduğunu bildiriliyor. Haberde, ayrıca Suriye yönetiminin çatışmalarda çok sayıda sivilin öldüğü yönündeki batı kaynaklı haberleri yalanladığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz