Suriye'nin petrol boru hattında 'yangın'

Suriye'nin kuzeydoğusundaki boru hattında çıkan yangının kaza sonucu mu, yoksa sabotaj mı olduğu henüz anlaşılamadı.

Suriye Petrol bakanlığındaki bir yetkili, resmi haber ajansı Sana'ya yaptığı açıklamada yangının Salı günü çıktığını ve alevlerin, söndürülmeden önce, geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Yetkilinin açıklamasına göre, yangının nedeni Deyr-ül Zor bölgesindeki kuru hava koşulları ya da boru hattında gerçekleşen bir sızıntı.

Ancak bir görgü tanığının, İngiltere merkezli insan hakları örgütüne yaptığı açıklamaya göre, boru hattında patlama yaşandı.

Yerel bir aşiret lideri de, yangına bombanın neden olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

'Halk hükümetten şüpheleniyor'

Şeyh Navaf el Katib, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Deyr-ül Zor'da artan ordu varlığı nedeniyle boru hatlarına saldırı düzenlemenin zor olduğunu söyledi ve ekledi:

"Halk, saldırıların arkasında, aylar süren barışçıl gösteriler sonrasında demokrasi hareketini gayrimeşru göstermeye çalışan hükümetin olduğundan şüpheleniyor."

Hükümet yanlısı İhbariye televizyon kanalı da, bir patlamanın gerçekleştiğini, ancak herhangi bir ölüme neden olmadığını haber verdi.

Bölgede bir süredir, kitlesel hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Ülkede üretilen günlükpetrolün 380 bin varili, Doğu Suriye'den geliyor. Ancak hükümetin çok az yatırım yaptığı bölge ülkenin en yoksul kısımlarından.

Yetkililer, olayla ilgili inceleme başlattı.

Alternatif boru hatlarının kullanılması, ülkedeki petrol trafiğinin sekteye uğramamasını sağladı.