'Suriye'ye tek başına müdahale Türkiye'yi uçuruma sürükleyebilir'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye’nin Suriye’ye tek başına bir müdahalede bulunmasının...

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye’nin Suriye’ye tek başına bir müdahalede bulunmasının Türkiye’yi ön görülemeyen bir sürece sokabileceğini söyledi. Suriye’de bir müdahale olacaksa bunun BM’nin onayı ve uluslararası örgütler tarafından yapılması gerektiğini belirten Destici, Türkiye’nin tek başına yapacağı bir müdahalenin kendisini uçuruma sürükleyebileceğini aktardı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyet, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, ortak basın toplantısı düzenledi.

Reklam
Reklam

Toplantıda, Suriye’deki son gelişmeleri de değerlendiren Destici, öncelikli olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması taraftarı olduklarını ifade etti. Esed rejiminin Suriye’de halka baskı ve zulüm uyguladığını aktaran Destici, “Suriye’de rejimin sonu görünüyor. Bu er ya da geç nihayete erecek. Ama bu nasıl olacak. Demokratik yoldan mı sağlanacak? Yoksa bu günkü şartlardan daha ağır bedeller ödenerek mi? Kan akıtılarak mı? Daha çok zulümle mi olacak? Bunu birlikte göreceğiz.” diye konuştu. Destici, Suriye’de milli iradeden ve demokrasiden yana olan bütün güçlerin etnik köken ayrımı olmadan bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin Suriye’de yaşanan süreçle ilgili aceleci davranmaması gerektiğini ve kesinlikle uluslar arası örgütlerle birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Mustafa Destici, hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde de zorunlu haller oluşması halinde müdahale edilebileceği tavrı gördüklerini söyledi. Türkiye’nin yaklaşık bin yıldır bu toprakların tamamına liderlik etmiş bir ülke olduğunu belirten Desitci, “Şimdi kalkıp orayla bir savaşa girmek, neticede zalim bir Esed rejimi bile olsa da, onun askerleri içinde de onun taraftarları içinde de daha önce aynı duyguları paylaştığımız, Müslüman olan insanlar var. Hiç kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Hele ki iki Müslüman ülkenin karşı karşıya gelmesini, sebebi ne olursa olsun tasvip etmiyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

“Türkiye bu işi daha soğukkanlı, metanetli, uzun soluklu ve kararlı bir şekilde sabırla çözmesini bekliyoruz” diyen Destici, şöyle konuştu: “Türkiye’nin Suriye’ye yapabileceği bir müdahalenin çok ön görülemeyen bir sonuç doğurabilir. Türkiye bir uçuruma da sürüklenmiş olabilir. Bunun farkında olamayız. Çünkü tarihe dönüp baktığımızda Türk devletine, hükümetine bağlı olanların veya birlikteyiz diyenlerin yada söz verenlerin daha sonra Türkiye’yi nasıl kendi kaderiyle baş başa bıraktığını, Türkiye’nin nasıl çaresiz bir durum içine soktuğunu hep beraber duyuyoruz, görüyoruz. Öncelikle İran ve Rusya ile bir mutabakat sağlanmadan ben bir adım atılması taraftarı değilim.”

'KAYIP GAZETECİLERLE İLGİLİ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE AÇIKLAMA YAPACAĞIZ'

Suriye’de yaklaşık iki haftadır haber alınamayan Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile ilgili basın mensuplarının soruları üzerine söz alan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’den çok önemli bilgiler aldıklarını ifade etti. Bu bilgilerle kendi ellerindeki bilgileri karşılaştırdıklarını aktaran Yıldırım, “Doğrusu bu gün bir haber verme umudumuz vardı fakat 2-3 güne daha ihtiyacımız var. Sayın Başkan’ın bize verdiği bilgilerle bu 2-3 gün içinde yeni bir çalışma yapacağız. Sizlere daha sonra bu bilgileri aktaracağız.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Geçmişte benzer hadiselerle karşılaştıklarını ancak yer tespiti konusunda bu kadar zorlandıkları başka bir örnek olmadığını ifade eden Yıldırım şöyle konuştu: “Şu anda çok hassas davranıyoruz. Birkaç gün daha bize müsaade edin. Orada gerekli açıklamaları yapacağız.”

Gazetecilerin soruları üzerine söz alan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, kayıp gazetecilerin sağlığı açısından şu anda daha fazla açıklama yapamayacaklarını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: