Konseyin bloke edilmesi durumunda ise konunun BM Genel Kurulu'na getirilmesi talep edildi.
Parlamentoda bugün oylanarak kabul edilen tasarıda, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının insanlığa karşı suç teşkil ettiğine dikkat çekildi ve buna karşı caydırıcı önlemler de dahil olmak üzere güçlü ve açık cevap verilmesi istendi. Parlamento, AB'nin Suriye'deki krizin düşmesi ve mültecilere yardımların artırılmasına destek vermesi gerektiğini vurguladı.
Suriye'de 21 Ağustos'ta işlenen sivil katliamını kınayan milletvekilleri, benzer saldırıların Suriye ya da başka bölgelerde düzenlenmesinin engellenmesini istedi. Bu açıdan BM denetçilerinin raporunun en kısa zamanda BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması gerektiği vurgulandı ve Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmek üzere uluslararası topluma teslimi önerisine destek verildi. BM Güvenlik Konseyi'nin bu sürece uygun davranılmaması durumunda BM şartının tüm enstrümanlarının kullanılabileceği konusunda bir ültimatom da vermesi istendi. Konseyin veto hakkına sahip daimi üyeleri Rusya ve Çin'e bu konuda çağrı yapıldı. Konseyin bloke edilmesi durumunda ise konunun BM Genel Kurulu'na getirilmesi istendi.
AP milletvekilleri ayrıca Suriye'deki krize kalıcı çözümün ancak kapsayıcı siyasi süreçle gerçekleşebileceğine dikkat çekti ve Beşşar Esed ve rejimine çekilme çağrısı yaptı.
‘İHVAN'IN YASAKLANMASI SADECE RADİKALİZMİ ARTIRIR'
Mısır'la ilgili de bir karar kabul eden AP milletvekilleri; şiddet, terör ve baskıya derhal son verilmesi, sıkıyönetimin sona erdirilmesi, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, kapsayıcı siyasi süreç için gerekli şartların oluşturulması çağrısında bulundu. Rabia ve Nahda meydanlarında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımını kınayan AP, Müslüman Kardeşler'e de şiddeti kaynağından engelleyememe eleştirisi getirdi. Yine de tüm vatandaşların güvenliğini sağlamanın geçici yönetim ve orduya ait olduğunu vurgulayan AP, ölümlerle ilgili bağımsız soruşturma çağrısı yaptı. Kabul edilen tasarıda yönetimin en kısa zamanda sivillere devredilmesi; serbest ve adil seçimlere gidilmesi, sürecin tüm siyasi oyunculara açık olması istedi. Müslüman Kardeşler'in yasaklanmasıyla ilgili tartışmalara da değinen milletvekilleri, bunun ancak radikalizmi artıracağına dikkat çekti. CİHAN