Sürücülere ''sıcak havaya dikkat'' uyarısı

Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salman Çelikadam, sıcaklık ve nemin, trafik kazalarının meydana gelmesinde etkili olduğunu söyledi.

Çelikadam, yaz sıcaklarının araç kullanımını sıkıcı ve yorucu hale getirdiğini belirterek, "Sıcaklık ve nem oranındaki artış, sürücüyü bunalıma ve aceleye sürükleyerek, davranış bozukluğuna neden oluyor. Dikkati ve refleksleri bozulan sürücülerin kaza riski artıyor" dedi.

Yaz aylarında trafik kazalarının artmasında, okulların tatile girmesiyle öğrencilerin sokaklarda oynamasının ve turistik etkinliklerin rolü olduğunu ifade eden elikadam,

"Sürücüler, sokakta oynayan çocukları, belli yörelerde yoğunlaşan turistik etkinlikleri, sıcaklık ve nemi dikkate alarak araç kullanmalılar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yorgun ve uykusuz yola çıkılmaması gerektiğine dikkat çeken Çelikadam, "Araç kullanırken yorgunluk hissi olduğunda, uygun aralarla 30 dakika dinlenilmeli. Yük-yolcu taşıyan araç sürücüleri, araç kullanma süresini aşmamalı, ana güzergah dışındaki alternatif güzergahları kullanmalı. Sürücüler alkollü araç kullanmamalı, gidilecek bölgeye ulaşmak için sabırsızlık göstermemeli" dedi.

Özellikle Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşırı sıcak havadan eriyen asfaltın, sürücünün kaza yapmasına neden olabileceğine işaret eden Çelikadam, 'Erimiş asfalt, yolu kayganlaştırır. Hızlı seyredilmesi durumunda ise eriyen asfalt daha da kayganlaşır, sürücünün direksiyon hakimiyeti kaybolur" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: