Süs Bitkileri Kongresi Yalova’da Başladı

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü ve Yalova Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 5. Süs Bitkileri...

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü ve Yalova Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 5. Süs Bitkileri Kongresi Yalova’da başladı. Kongreye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu da katıldı.

Yalova’nın Termal ilçesindeki Thermalium Wellness Park Hotel’de gerçekleştirilen açılış programıyla başlayan kongre, 9 Mayıs Perşembe gününe kadar devam edecek. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü ve Yalova Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 5. Süs Bitkileri Kongresi'nde söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye’nin son 10 yılda tarım alanında önemli gelişmelere imza attığını belirtti. Arzu, şöyle konuştu: “Türkiye dünyada 15. büyük ekonomi haline geldi ama tarımda dünyada bugün 7. büyük ekonomi olduk. Avrupa’da tarımda birinci ekonomiyiz. Bu başarımızı süs bitkilerinde de daha ileriye götürmemiz lazım. Süs bitkilerindeki 50 milyar dolarlık piyasadan, pastadan pay alabilmemizin yolu birlikte çalışmaktan geçiyor. Üreticilerimizin, üniversitelerimizin kamu kurumlarımızın yönetişim anlayışı içinde bir arada çalışmaktan geçiyor. 2023’teki hedefimiz 500 milyon dolar ihracat yapmak. Biz 22 milyon dolar ihracattan başladık bugün 76 milyon dolar ihracata geldik. Bu hızla bu işbirliği ile 2023’teki 500 milyon dolar hedefin küçük bir hedef olduğu, bu hedefi fazlasıyla aşacağımız inancındayım.”

Reklam
Reklam

Yalova Valisi Esengül Civelek, kongrenin Yalova’da gerçekleşmesinden dolayı gurur duyduğunu dile getirerek şunlar kaydetti: “Yalova dağları, ormanları, tarım alanlarıyla her türlü bitkinin yetişmesine imkân veren uygun iklim yapısı ve verimli topraklarıyla çiçek üretimine fevkalade elverişlidir. Yine Yalova çiçek üretiminde tarihsel bir deneyime sahiptir. 1930 yılında açık ve kapalı alanda çiçek üretimine başlayan Yalova, o günden bu günlere kadar gelen süreçte, sektörel üretimin yapılandırılmasında, gelişmesinde, yaygınlaştırılmasında hem merkez olmuştur hem de öncü olmuştur. Biz süs bitkileri üretiminin en fazla yapıldığı iller arasındayız. Bizim uygun iklim yapımız, verimli topraklarımız ve merkezlere yakınlığımız var. Sektörün en büyük pazarı olan İstanbul’a olan yakınlığımız bize avantaj sağlıyor. Çiçekçilik ilimizin geçim kaynağıdır. Sektör ilimizin gelişimine katkı sağlamaktadır. İlimizin stratejik planında süs bitkileri sektörünün teknolojiye paralel olarak geliştirilmesi ve kısa vadede ulusal, uzun vadede de uluslararası pazarlama merkezi haline getirilmesi hedefine yer vermiş bulunmaktayız. Kısacası Yalova’nın hedefi çiçekçilik üretiminde marka kent olmaktır. Dolayısıyla da çiçekçilik üretimindeki her türlü yatırım çalışmasına son hızla devam ediyoruz. Ülkemizin tek Çiçekçilik OSB’si ilimizdedir. Son günlerdeki en büyük gelişmesi 42 firmanın bir araya gelerek TİGEM’in arazisini 30 yıllığına kiralamıştır. Burada üretilen çiçeklerin pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilecek. Biz il olarak uçsuz bucaksız tarımsal alanlara sahip değiliz. Bizim başarılarıyla gurur duyduğum Garden A.Ş.’nin kiralaması ilimin çiçekte marka kent olma hedefine ulaşmasına katkı sağlayacaktır.”

Reklam
Reklam

Etkinlikte konuşan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, kongrede 7 çağrılı, 64 sözlü ve 187’si poster olmak üzere toplam 258 bildiri sunulacağını belirterek, “Üniversitelerimizin Ziraat, Orman, Fen Fakülteleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Araştırma Enstitüleri’nde çalışan bilim insanlarının süs bitkilerine yönelik olarak ıslah ve genetik, yetiştirme teknikleri, biyoteknoloji, doğal bitkiler ve kültüre alma, hastalık ve zararlılar, mekanizasyon, hasat ve hasat sonrası fizyolojisi, muhafaza, tarihte süs bitkilerinin kullanımı, değerlendirme ve pazarlama gibi konularda yaptıkları araştırma-geliştirme çalışmaları 19 ayrı oturumda tartışılacak ve elde edilen sonuçlar kongre sonrasında kitap halinde yayınlanacak.” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ise ilki Yalova’da yapılan çiçekçilik kongresinin 5’incisinin de ilde yapılmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Yaklaşık bin civarında süs bitkisi üreticisi mevcut. İthalata ve ihracata konu olan ürünler de dâhil olmak üzere yılda yaklaşık 300 milyon adet bitki üretimi gerçekleşiyor. Bunlar çoğunlukla kesme çiçek ve mevsimli saksı bitkileri ile ibreli ve çalı grupları olarak kategorize edilebilirler. Yıl içerisinde mevsimlik 10 binin üzerinde istihdama katkısı vardır. 2 binin üzerinde kişi sürekli istihdama katkı sağlamaktadır. 2010 yılında 6.8 milyon dolarlık ihracat rakamı, 2012 yılı sonu itibari ile 10 milyon dolara ulaştı.”

Reklam
Reklam

Özellikle Türk cumhuriyetlerine yapılan ihracatta artış olduğunu ifade eden Karahan, “Son yıllarda yaşanan artışla birlikte 42 üretici, bir araya gelip Garden A.Ş.’yi kurmaları üzerine değerli TİGEM arazisinin 30-35 yıllığına kiralanması aşamasında üretimde sektörel kümelenme anlamında önemli bir gelişme yaşanmıştır. Türkiye’de ilk kez tarıma dayalı çiçekçilik ihtisas OSB kurulum çalışmaları devem etmektedir. Dünyada bir Hollanda modeli oluğu gibi Yalova’nın hem üretim hem de ticaretin merkezi olma yönünde yapılan önemli çalışmalar, ilimizde süs bitkileri sektörü ile ilgili önemli stratejik açılımlar içerisinde yer almaktadır. Dünyada 50 milyarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olan sektör ülke genelinde de 2012 sonu itibari ile 75 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmıştır. Yapılan kongrenin önemi bu konuda stratejik kararlar alınması gerektiğinin işaretidir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz