Susam Sokağı'na Otizmli Kukla Geliyor: Julia ile Tanışın!

Eğitici televizyon şovu dediğin işte böyle olur!

1969'dan bugüne; Susam Sokağı...

Ve aslında her şey bir televizyon deneyi olarak şu soruyla başlamıştı: ''Televizyon, çocukların eğitiminde bir rol oynayabilir mi?''

Bu soruyu 48 yıldır hakkıyla yanıtlamaya devam ediyor Susam Sokağı. Bugüne kadar kazandığı 167 Emmy Ödülü ve 8 Grammy Ödülü bir yana, 140 ülkeden çocuklarla buluşması, her birine unutulmayacak bir küçüklük hatırası bırakması ile bulunduğu yeri tamamen hakediyor bu harika program :)

Reklam
Reklam

Üzerinden 48 yıl geçmesine rağmen günceli takip etmeye de devam ediyor!

Üstelik sizden bizden iyi takip ediyor bu yaşlı ama her daim çocuk program :)

Örneğin; son yıllarda dünyada otizmin çok artığını, bugün Amerika'da her 68 çocuktan birine otizm teşhisi konulduğunu biliyor muydunuz? Edi ile Büdü biliyor işte, ve bu konuda bir şeyler yapmaya kararlılar!

Julia ile tanışın :)

Hanımefendi, Susam Sokağı'nın yeni karakteri :)

İlk olarak 2015'teki dijital dergide ortaya çıkarılan Julia, Nisan ayından itibaren televizyon programındaki yerini alacak. Julia'yı diğer kuklalardan ayıran özelliğiyse otistik olması.

Susam Sokağı yapımcıları çocuklara otizmi anlatmak, okullardaki otistik çocuklara kötü davranılmasını önlemek gibi asil bir amaçla yola çıkmışlar. Yazarlardan Christine Ferraro'nun verdiği demeç bu yolun ne kadar zorlu olduğunu da ortaya koyuyor: "Başlangıçtaki tartışma bunu nasıl yapacağımız konusundaydı. 'Bunu nasıl yaparız? Otizmle ilgili nasıl konuşabiliriz?' Bunu yapmak kolay değil çünkü otizmi olan herkes bunu farklı bir şekilde tecrübe ediyor."

Reklam
Reklam

Ama önden yayınlanan repliklere bakılırsa, Susam Sokağı bu engeli de zorlanmadan aşmış!

Nisan ayında çocuk izleyicilerin karşısına çıkacak Susam Sokağı bölümünde Minik Kuş Julia ile tanışıyor, ancak Julia onu görmezden geliyor. Minik Kuş Julia'nın onu sevmediğini düşünürken diğer kuklalar araya giriyorlar: ''O sadece bazı şeyleri farklı yapıyor.'' diyerek Minik Kuş'a telkinde bulunuyorlar :)

Nisan'da yayınlanacak bir başka sahnede ise çocuklar oynamaya başlıyorlar, Julia ise hoplayıp zıplayarak çocuklara eşlik etmeye çalışıyor. Bunun üzerine çocuklar hoplayıp zıplanan başka bir oyun oynamaya başlıyorlar, böylece Julia'yı dışlamamış oluyorlar :)

Bir ayrıntı da Julia'nın kuklacısında saklı: Julia'yı hareketlendiren Stacey Gordon'un oğlu da otistik.

Gordon, Julia ile ilgili duygularını programa böyle bir karakterin dahil edilmesinin ne kadar büyük bir adım olduğunu, çocukların televizyonda Julia'yı izledikten sonra otistik sınıf arkadaşlarına korkmadan yaklaşacağını umduğunu söyleyerek paylaşıyor.

Reklam
Reklam

Aferin be Elmo!

Kalitel televizyon programı işte böyle olunur!


Kaynaklar: BBC.com, Dailymail.co.uk, Cbsnews.com, Wikipedia.org