“Susuz hayat düşünülemez, suyu dikkatli kullanalım”

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla tüm toplumu...

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla tüm toplumu su ve gıda konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Yazılı açıklama yapan TÜRÇEK, alınacak bazı küçük kararlarla su ve gıda güvenliği konusunda toplumun çözüm sürecine katkı sağlayacağını bildirdi. Dünya genelinde üretilen gıdaların yüzde 30'unun hiç tüketilmediğini, bu gıdaları yapmak için harcanan suyun tamamen israf olduğunu hatırlatan TÜRÇEK, daha fazla gıdanın daha az su tüketilerek üretilebileceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu’ndan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Su hayatın temel ihtiyaçlarından biridir, susuz hayat düşünülemez. Ortalama bir insan vücudunun yüzde 65’i sudan oluşurken, dünyanın yüzde 71’i sularla kaplıdır. Bugün dünyada 7 milyar insan farklı gıdalarla beslenmektedir, 2050 yılına kadar buna 2 milyar insanın daha eklenmesi beklenmektedir. Nüfus artışı ve çarpık kentleşme ve su kaynaklarının kirletilmesi ihtiyacımız olan suyun sadece kaynak ve yer altı sularından karşılanmasını imkânsız hale getirmektedir. Hızla büyüyen kentlerin su ihtiyaçları akarsu, baraj ve göllerden arıtma yapılarak temin edilmeye çalışılmaktadır. Kentleşme yalnızca çağı yakalama çabaları olarak değerlendirmemelidir. Sürdürülebilir bir su ve gıda güvenliği için yerleşim yerlerinin topoğrafik, jeolojik ve iklimsel durumu, alanın ne kadar nüfusu barındırabileceği gibi kriterler şehirleşmede dikkate alınmalıdır. Dünyada 1 milyar insan kronik açlıkla yaşamaktayken ve kaynaklar kıtken sorun başka bir yerdeymiş gibi davranamayız. İstatistiklere göre her gün hepimiz 2 ile 4 litre arasında su tüketmekteyiz. Su tüketimin büyük bölümü yediğimiz yemeklerin içinde gizlidir.1 kilo sığır eti üretimi 15 bin litrelik su tüketimine sebep olmaktadır.1 kilo buğday ise bin 500 litreye kadar su tüketimine sebep oluyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: