Susuzluk statları da sıkıntıya soktu

Türkiye'de baş gösteren susuzluk, statları da sıkıntıya soktu.

Bilim adamlarının küresel ısınmaya bağladığı mevsimsel değişiklikler sonucunda Türkiye'nin, kış aylarında ortalamaların altında yağış alması ve barajlardaki su seviyelerindeki büyük düşüş, yaz aylarının sıkıntılı geçeceği gerçeğini göz önüne serdi. Bu nedenle özellikle büyük kentlerde muhtemel su sıkıntılarını önlemek amacıyla belediyelerin hortumla araba ve halı yıkamayı yasaklayarak aldığı çeşitli önlemler, özellikle futbol sahalarında da bazı tedbirlerin alınarak su tasarrufu yapılmasını zorunlu hale getirdi.

Reklam
Reklam

Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin açıkladığı önlemleri dikkate alan stat yetkilileri, çimlerin sulanmasından, stat içindeki duşlara ve tuvaletlere kadar bir çok yerde çeşitli önlemler almaya başladı.

-STATLAR KUYU SUYU KULLANIYOR-
İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda susuzluğa yönelik olarak yapılan çalışmaların başında çimlerin sulanması konusu ele alındı.

Stadın yakınlarında açılan ve 200 metre inilerek açılan kuyudan elde edilen suyla yapılan sulama işlemi, tasarruf önlemleri çerçevesinde günde bir kez yapılmaya başladı. Şebeke suyunun kullanılmadığı sulama işlemini yapan şirketin yetkililerine talimat veren stat yetkilileri, sıcaklıkların arttığı şu günlerde sabah erken saatlerde bir kez yapılacak sulamayla bu işlemin tamamlanmasını istediler.

Stat içindeki tuvaletler ve duşlarda da önlemler alan yetkililer, rezervuarların içine yerleştirdikleri küçük tuğlalar aracılığıyla 4,5 litre olan bir basımdaki su kullanımını yarı yarıya azalttılar.

-ÇİMLERİN MALİYETİ 500 BİN DOLAR-
Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki çimlerin yanmaması ve kurumaması için büyük gayret sarfettiklerini ve bu işlerine yapmakla görevlendirdikleri şirketin titizlikle bu işleri yürüttüğünü söyleyen İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Genel Direktörü Yalçın Aksoy, "Belediyedeki yetkili kişilerle su sıkıntısı konusuna ilişkin görüşmeleri yaptık. Kendi önlemlerimizi de hemen aldık. Su tüketimini yüzde 50, hatta daha fazla azaltacak önlemleri uygulamaya soktuk. Ancak 500 bin dolara mal olan çim sahayı da kurutmamak ve çimleri yakmamak içinde azami gayreti gösteriyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Aksoy, Olimpiyat Stadı'ndaki yönetici arkadaşlarının, stat koltuklarının temizlenmesinde de artık su kullanmadığını, koltukların temizlenmesinde yıkıma yerine silme yöntemine geçtiklerini de anlattı.

-ANKARA 19 MAYIS'TA ZATEN SULAR KESİK-
Barajlarındaki su seviyesi yaz ayları için tehlike sinyalleri veren şehirler arasında ilk sıralarda yer alan Ankara'da ise su sorunu 120 günden bu yana devam ediyor.

ASKİ'nin borcu olduğu gerekçesiyle 4 ay önce suyunu kestiği 19 Mayıs Stadı'nda sulama işlemi "taşıma suyla" yürütülüyor.

Ankaragücü Gençlerbirliği Ortak Girişimine ait olan stattan sorumlu Ankaragücü yöneticisi Mehmet Ural, 4 aylık süreç içindeki su sıkıntılarına Keçiören ve Yenimahalle Belediyelerinden tankerlerle taşıdıkları sularla çözüm ürettiklerini söyledi.

Ural, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 3 aylık periyotta daha fazla su tükettiklerini belirterek, "Sahanın sulanması işi için günlük 60 ila 80 ton arasında su kullanmak zorundayız. Su sorununu en çok yaşayan stat 19 Mayıs. Sezon sonunda yeni çözüm arayışları içine gireceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam