Süt üreticileri artan fiyatlardan şikayetçi

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Birliği Başkanı Bilal Ay, yem ve saman fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi.

Süt üreticileri yem ve saman fiyatlarındaki artıştan dolayı büyük bir tedirginlik duyuyor. Havaların yağışlı olmasından dolayı, piyasada üretimin çok az olması geçen sene nakliye dahil 4 TL olan saman balyasının fiyatının 12 TL’ye yükseltti. Geçtiğimiz yıl 30 TL olan yem fiyatları da 45 TL’ye kadara çıktı. Fiyatlardaki bu artıştan en çok süt üreticileri tedirgin olurken, maliyetlerle baş edemeyenlerin hayvanları kesime göndereceği endişesi piyasada tedirginlik yaratıyor.

Manavgat Süt ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay, bu sene iklimsel şartlardan dolayı üreticilerin hayvanlar için saman bulmakta zorlandığını ifade ederek; “Türkiye’nin her yerinden süt üreticileri olarak bakanlığa bu konuda başvuru yaptık. Bunun üzerine ilk defa saman ithalatı için izin çıktı” dedi. Saman ve yem fiyatlarının çok fazla arttığını belirten Başkan Ay, geçtiğimiz sene nakliyesi dahil 4 TL olan saman balyası fiyatlarının bu sene 12 TL’ye kadar yükseldiğini ifade ederek; “Eğer üretici hayvanları doyurmak için saman bulamazsa, süt sığırlarını kestirecek. Bu 2 sene sonra ülkede aynen 2010’da olduğu gibi et krizine neden olacak” dedi. Başkan Ay, 2010’da yaşanan et krizinin 2008’deki yem sorunuyla bağlantılı olduğunu belirterek, “Eğer ithalatla da saman fiyatları makul bir noktaya gelmezse 2013’ün sonunda ve 2014’te büyük bir et krizi yaşayacağımız kesin gibi” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Üreticinin sorunun sadece samanla ilgili olmadığını kaydeden Bilal Ay, yem fiyatlarındaki artışında korkunç boyutlara ulaştığını ve bu durumun sütün kalitesini etkilediğini belirtti. Avrupa’da bir litre süt ile 1.5 kilo yem alınabildiğini kaydeden Ay, “Bizde geçen sene 30 Tl olan yem çuvalı bu sene 45 TL’ye çıktı. Yemin kilosu 90 kuruşa geliyor. Sıcak sütün litresi 66, soğuk sütün litresi ise 71 kuruş. Yani bizim üreticilerimiz 1 litre süte 1 kilo yem alamıyor” diye konuştu. Başkan Bilal Ay, Ekim ayında süte 6 kuruşluk zam daha yapılacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: