Süt üreticilerinden sanayicilere suçlama

ANKARA (İHA) - Süt üreticileri, sanayicileri süt fiyatlarını düşürmek için bilinçli olarak süt almamakla suçladı. Üreticiler, Nisan ayında yeni ihale yapılacağı ve bu yüzden fiyatları düşürmek için süt almadıklarını iddia etti.

Son dönemlerde süt sanayicilerinin üreticilerden süt almaması üzerine başlayan sorun, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil'in başkanlığında toplanan Süt Konseyi'nde ele alındı. Alınan bilgilere göre saatlerce süren toplantıda süt üreticileri, sanayicileri süt fiyatlarını düşürmek için bilinçli olarak süt almamakla suçladı. Üreticiler, "Nisan ayında yeni ihaleler yapılacak. Sanayici ihalede düşük fiyat oluşması için şimdiden süt almamaya başladılar. Sütler elimizde kaldı. Bunlar ithalatın da önünü açmak istiyorlar" ifadelerini kullandılar. Toplantıya süt sanayicileri adına katılan SET-BİR Genel Sekreteri Melek Us ise suçlamaların haksız olduğunu belirterek, "Bu dönemlerde bazı üreticilerin verimi arttı. Buna karşılık tüketicinin talebi azaldı. Marketlere verilen sütlerin parası ancak 9 ay sonra alınabiliyor" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Mart ayı başından itibaren özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde ve bazı batı illerinde süt sanayicileri üreticilerden süt almamaya başladı. Süt almaya devam edenler ise, "Şu kadardan fazla almam, şu fiyata alırım, haftada üç gün süt almam" gibi önerilerle süt üreticilerinin karşısına geldi. Bu durum üreticileri çok zor durumda bıraktı. Ellerindeki fazla sütü değerlendiremeyen üreticiler sorunu Tarım Bakanlığı'na bildirince, Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil üretici ve sanayicileri Süt Konseyi toplantısında bir araya getirdi. Alınan bilgilere göre toplantıda üreticilerle sanayiciler arasında sert tartışmalar yaşandı.

Toplantıda üreticilerden gelen şikayetler şöyle:
"Zamanında devlet sürekli süt verimini ve üretimini arttırın, işletmenizi büyütün derken, biz de buna güvendik ve yatırımlar yaptık. Soğutma tankları aldık, araçlar aldık şimdi sanayici sütümüzü almıyor. Biz her türlü yatırımı yaptık, sütte bakteri oranını düşürmek için büyük paralar harcadık, sokak sütçüleri ile aynı muameleyi görüyoruz. Nisan ayında yeni süt ihaleleri yapılacak bu ihalelerde fiyatı düşürmek için böyle davranıyorlar. 4 ay önce Bakanlığa gidip, 'Süt bulamıyoruz, ithalatı açın' diye bastıranların bugün 'Üreticiden çok fazla süt geliyor, ürün satamıyoruz' demesi büyük çelişkidir. Üreticiye ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. Süt üretimi yeni artmaya başladı, daha Mayıs ayında pik noktaya ulaşacak. Şimdi böyle yapanlar o dönem geldiğinde ne yapacaklar? Manisa'da sadece haftada iki gün süt almayı taahhüt ediyorlar, Uşak'ta firmalar geri çekilmeye başladılar. Sanayicilerin küçük işletmeleri yok edelim anlayışı sektörde büyük facia yaşanmasına sebep olur. Sürekli süt verdiğimiz firmalar "şunları yaparsanız alırız, yoksa süt almıyoruz" dediler. Her istediklerini kabul etmemize rağmen süt almadılar. Soğuk zincir kuralım dedik yine almadılar. 700 km öteye getirelim dedik yine almadılar, 30 bin lira düşürelim dedik yine almadılar."

Reklam
Reklam

Üreticilerin eleştirilerine SET-BİR Genel Sekreteri Melek Us, eleştirilere cevap verdi. Son günlerde süt arzının çok fazla olmasına rağmen, ürettikleri sütü pazarlayamadıklarını belirten Us, "Üstelik marketler parayı çok geç ödüyorlar. Böyle giderse sanayici duvara çarpacak" dedi.
Sözleşmelerde öngörülen sütleri aldıklarını ifade eden Melek Us, doların düşük seyrettiğini ve ihracat yapamadıklarını bildirdi.

Toplantıda üreticilerin bazı önerileri de tartışıldı. Süt üreticileri, geçtiğimiz dönem uygulamadan kaldırılan okul sütü projesinin kapsam genişletilerek yeniden hayata geçirilmesini, askeriyede de süt tüketiminin arttırılması konusu önerildi. Süt üreticilerinin tek çatı altında toplanarak pazarlama yapması halinde, ellerinin daha da güçleneceği tartışıldı.