Sütlüoğlu: Çayın en değerli bölümü toz olan kısmıdır

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bazı tüketicilerin ince çay parçalarını toz olarak nitelendirdiklerini, halbuki onların,...

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bazı tüketicilerin ince çay parçalarını toz olarak nitelendirdiklerini, halbuki onların, çayın en değerli bölümü olan yaş çayın tepe tomurcuğundan üretilen çaylar olduğunu söyledi.
Sütlüoğlu, Doğu Karadeniz'de, Rize başta olmak üzere Trabzon, Artvin, Giresun ile Ordu'da 767 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici tarafından çay tarımı yapıldığını, son yıllarda üretilen yılda 1 milyon 200 bin ton civarındaki yaş çaydan 220 bin ton civarında kuru çay elde edildiğini belirtti.
Bahçede yeşil olarak hasat edilen çayın, zahmetli bir süreçle toplanıp fabrikada işlendiğini ve birkaç saatlik işlemin ardından siyah renge dönüştüğünü anlatan Sütlüoğlu, "Yaş çayın kaliteli olması için üreticilerce bahçeden dikkatlice toplanması gerekiyor. Yaş çay, yabancı unsurları temizlendikten sonra toplandığı gün satılır. Fabrikalarda belirli işlemlerden geçirildikten sonra paketlenir ve tüketiciye ulaşır." dedi.
Üretilen çayın değerlerini ve içeriğini belirlemek, pestisit kalıntısı olup olmadığını tespit etmek için laboratuvarlarında testlerden geçirdiklerini vurgulayan Sütlüoğlu, "Ülkemizde üretilen çay, iklimimizden dolayı dünyada en doğal çaydır. Dünyada çaylıkların üzerine kar yağan tek ülke Türkiye'dir. Ancak bu önemli unsurları yeterince anlatamadık. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
Bazı tüketicilerin, kuru çayı kullanmadan önce elediğini, ince olan bölümleri ayırdığı ve attığına işaret eden Sütlüoğlu, şunları söyledi: “Bazı kişiler, ince çay partiküllerini toz olarak nitelendiriyor. Halbuki onlar, çayın en değerli bölümü olan yaş çayın tepe tomurcuğundan üretilen çaydır. Toz veya başka bir şey değildir. Çayın en fazla dem veren, en iyi aroma veren bölümü en üst bölümü olan tomurcuk dediğimiz bölümüdür. Bu bölüm, imalatta ince partiküle dönüşüyor. Tomurcuktan geriye doğru yaprak büyür, ama dem verme kabiliyeti uç bölüme göre azalır. Bazı tüketiciler, yabancı menşeli çayların demlendiğinde yaprak gibi açıldığını, Türk çayının ise toz gibi olduğundan şikayet ediyor. Açılan o çay, bizim toz olarak nitelendirdikleri çay gibi kaliteli değildir. Daha düşük standartlardaki bir çaydır. Bunu herkesin bilmesinde fayda var. Bu nedenle çayı kullanmadan önce eleme veya yıkama yapıp, en değerli bölümünü atmasınlar. Paketlerimizde çayın dışında hiçbir şey yoktur. Ne varsa hepsi çaydır, çayın bir bölümüdür. İnce olanlar da çayın en fazla dem veren, en değerli bölümüdür.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz