Sütü Durdurmak İçin 5 Tavsiye

Süt üretiminizi durdurmak için 5 tavsiye

Soru: Yeni doğum yaptım. Çok zor ve ağrılı bir doğum geçirdim. Bebeğimi emziremiyorum. Bu yüzden de sütümü pompayla çekmeye başladım. Ancak çok şiddetli ağrılarım oluyor. Süt vermeyi bırakmak istiyorum. Süt üretimimi durdurmak için ne yapmalıyım?

Cevap: Emzirme tecrübenizin kötü olmasına çok üzüldüm. Eğer bebeğinizi tamamen sütten kesmek istiyorsanız bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Bu vücudunuz için daha kolay olacaktır. Böylelikle göğüs enfeksiyonu riskinizi azaltırsınız ve göğüsleriniz daha fazla rahatlar.

Reklam
Reklam

Sizi Daha iyi hissettirecek ve sütünüzü azaltacak 5 tavsiye

  1. Üç dört günde bir göğsünüzü pompalayın. Bu işlemi sadece göğüslerinizi rahatlatmak için yapın. Böylelikle vücudunuzun azalan uyarılara alışmasını sağlarsınız. 2. Soğuk lahana kompresi uygulayın. Her iki göğsünüze de soğuk kompres uygulamanız rahatlamanızı sağlar. Sütünüz azalana kadar yaklaşık iki saatte bir soğuk lahana kompresi uygulayın (Breastfeeding:A Guide for the Medical Profession, Ruth Lawrence, MD, 1994).Bu şiddetli ağrılarınıza da iyi gelecektir. İhtiyacınız oldukça bu uygulamayı yapabilirsiniz.

  2. Göğsünüzü sıkmayın. Bu eski, rahatsız ve göğüs enfeksiyonuna sebep olabilecek bir uygulamadır. Dolaşımınızı etkilemeyecek pamuklu rahat sütyenler tercih edin. Bu dönemde sportif sütyenler sizin için uygun olacaktır ancak rahatsız olacak kadar sıkı olmamasına özen gösterin.

  3. Ağrınız için bir şeyler deneyin. Emzirme sırasında alınabilecek olan ağrı kesicilerden kullanın. Ancak yine de kullanmadan önce doktorunuza danışın.

  4. Buz kullanmayı deneyin. Buz ağrıların dindirilmesinde ve rahat hissetmemize yardımcı olur. Aynı zamanda sütünüzün azalmasını sağlar. Günde en az 4 defa olmak üzere 15 -20 dakika buz kompresi yapın.
Reklam
Reklam

Pompalamanın neden bu kadar ağrı yaptığını ve bu durumdan nasıl kurtulabileceğinizi bir sonraki sefer için araştırın.

Reklam
Reklam

İyi bir göğüs pompası kullanırsanız sütünüzü çekerken acı duymazsınız. Emme pompası kullanımı göğüs dokusunun zarar görmesine sebep olabilir. Pompa kullanan annelere tavsiyem hastanelerde kullanılan elektrikli pompaları kullanmalıdır. Bebeğinizi beslemek için günde en az sekiz defa pompa kullanmanız gerekir.

Düzensiz olarak süt çekmeniz, rahatsız hissetmenize sebep olabilir. Göğüslerinizin sürekli boşalıyor olması süt üretiminizi arttırabilir. Süt göğüslerinizden çekilmediğinde ise vücudunuz fazla süt ürettiğine dair mesaj gönderir ve süt üretimini keser.