Sütun nasıl yazılır? Sütun mu sutun mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizi meydana getiren kimi sözcükler Türkçe kökenliyken kimisi ise yabancı kökenli olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yabancı kültürlerden dilimize giren sözcüklerin yazım stilinde çoğunlukla imla hatası yapılmaktadır. Dilimizde var olan ve yazımında sıkça hataya rastlanan yabancı kökenli sözcüklerden biri de sütun kelimesidir. Bu kelimenin doğru yazım şeklini öğrenmek için genellikle TDK sözlüklerine bakılmaktadır. Peki, sütun nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Sütun kelimesi hem günlük sohbetlerde hem de yazılı iletişimlerde sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Bu sözcük birçok kullanıcı tarafından yaygın olarak imla yanlışı yapılarak kullanılmaktadır. Bu sözcüğün doğru kullanımını öğrenmek, özellikle yazışmalarda sağlıklı iletişim kurulması açısından son derece önemlidir. Herhangi bir sözcüğün yazımı hususunda ikileme düşüldüğünde sözlük siteleri ziyaret edilir. Bu sitelerin başında ise TDK sözlükleri gelir.

Sütun nasıl yazılır?

Sütun kelimesi dilimizde yer alan yabancı kökene sahip sözcüklerden biri olarak karşımıza çıkar. Farsçadan dilimize aktarılmış olan bu kelimenin yazım stilinde sıklıkla imla yanlışı görülür. Farsça “sutūn” kelimesinden çevrilerek dilimize girmiş olan bu kelimenin doğru yazım şeklini öğrenip kullanmak oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden sütun yazımı konusunda en doğru bilgileri sunan TDK sözlük sitesi ziyaret edilmektedir. Bu sitede ayrıca kelimelerin anlamları, Türk İşaret Dili ile anlatımı ve sesli okunuş biçimi bilgisi de bulunmaktadır. Bu bağlamda sütun TDK’ye göre manası şöyledir:

Reklam
Reklam
  • (İsim/Mimarlık) Herhangi bir madde kullanılarak hazırlanan, bazı zamanlarda üzerinde çıkıntılı bir kısım olan, çoğunlukla bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir şeklinde düşey destek; kolon, üstüvane ya da direk.
  • (İsim) Kitap, dergi ve benzeri yazılı şeylerde, sayfanın yukarıdan aşağı bölümüne doğru ayrılmış olan dar kısımlardan her biri.
  • (İsim) Alt alta dizilmiş veya sıralanmış şeyler dizisi.
  • (İsim/Mecaz) Fazlasıyla yükseğe çıkan ve silindiri andıran şey.
  • (İsim/Matematik) Bir grafik ya da tabloda düşey vaziyetteki yüzey.

Sütun mu sutun mu?

Sütun kelimesi cümle içerisinde genellikle isim haliyle kullanılan bir sözcüktür. Bu sözcüğün birden fazla manası bulunmaktadır. Matematik, mimarlık gibi alanlarda kullanılan bu kelime bazı durumlarda mecazen de kullanılabilmektedir. Bu sözcük pek çok yazılı mecrada karşımıza “sutun” yazım şekliyle çıkmaktadır.

Reklam
Reklam

Yabancı kökenli olan bu kelime Türk Dil Kurumunun hazırlamış olduğu güncel Türkçe sözlük sitesinde yer alan bilgilere göre her zaman “sütun” olarak kullanılması gereken bir sözcüktür. Farklı yazım stilleri TDK açısından yanlış kabul edilir. Tüm bu bilgiler ışığında sütun doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Sütun (doğru kullanım)
  • Sutun (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: