Suud Prensi Adam Öldürmekten İdam Edildi Ülke Karıştı!

Suudi Arabistan'da İdam Suud Ailesinin Prensleridnen Bir Prens Kasten Adam Öldürmekten İdam Edildi İdam Ülkede Büyük Yankı Uyandırdı.

Suudi Arabistan'da Suud ailesinden Prens Türki bin Suud el-Kebir, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in onayıyla idam edildi. Prens el-Kebir, kasten adam öldürmek suçundan yargılanmış ve idama mahkum edilmişti. Prensin cezasının infazı dün yerine getirildi. Prens başkent Riyad'da idam edildi. Ülkede idamlar çoğunlukla halka açık alanlarda, mahkumun kafası kılıçla kesilerek yerine getiriliyor.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ

Suudi İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamayla "Suudi Arabistan yönetiminin ülkede güvenliğin tesisi ve adaletin yerini bulmasına önem verdiği" kaydedildi. Prensin 2012 yılında Adel el Mahemid isimli bir Suudi Arabistan vatandaşıyla yaşadığı tartışmada silahını kullandığı ve el Mahemid'i kasten öldürdüğü için idam edildiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Kabir ülkede bu yıl idam edilen 134. mahkum oldu. Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre Suudi Arabistan, İran ve Pakistan'dan sonra dünyada idam cezasının en çok uygulandığı üçüncü ülke. Örgütün raporları Çin'in verilerini kapsamıyor.

40 YIL SONRA BİR İLK

Suudi Arabistan'da kraliyet ailesinin bir mensubu en son 1975 yılında idam edilmişti. Suudi Prens Faysal bin Musaid, amcası Kral Faysal'ı öldürünce idama mahkum edilmişti. Şeriat yasalarıyla yönetilen Suudi Arabistan'da cinayet, silahlı soygun, tecavüz ve din değiştirme idamla cezalandırılıyor.

Suudi Arabistan'da kraliyet ailesinden birinin idam edilmesi sık yaşanan bir durum değil.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, 3 yıl önce başkent Riyad'da bir kavga sırasında silahla adam öldürmekle yargılanan ve suçlu bulunan Prens Turki bin Saud al-Kabir'in idam edildiğini açıkladı.

Prensin nasıl idam edildiğine dair bilgi verilmedi.

Fransız AFP haber ajansına göre, prens Suudi Arabistan'da bu yıl idam edilen 134. kişi.

İçişleri Bakanlığı, prensin hakkındaki suçlamayı kabul ettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bakanlık açıklamasında "Hükümetin ülkede güvenlik ve adaleti sağlamakta karalı olduğundan herkes emin olsun" ifadesi kullanıldı.

Al Arabiya televizyonu, kurbanın ailesinin idamdan vazgeçilmesi karşılığında önerilen "kan parası"nı kabul etmediğini duyurdu.

Suudi Arabistan'da Kraliyet ailesi mensuplarının idam edilmesi pek sık yaşanan bir durum değil.

En bilinen idam ise 1975'te amcası Kral Faysal'ı öldüren Faysal bin Musaid al Saud'ınki.

Suudi Arabistan'da idam edilenlerin büyük çoğunluğunu cinayet veya uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulunmuş mahkümlar oluşuyor.