Suudi Arabistan kararsız

WASHINGTON (İHA) - Suudi Arabistan'ın, olası bir Irak askeri harekatında ABD'ye, hava sahası ve üslerini kullandırıp kullandırmama konusunda henüz karar vermediği bildirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, CNN'e pazar günü yaptığı açıklamada, "Komşumuz Irak'a askeri harekat düzenlemede BM'nin onayı olsa bile ABD'ye, hava sahası ve üslerini kullanma izni vermeyeceğiz. Irak'ın, BM kararlarını yerine getirmemesi halinde BM ile 'işbirliği' yapacağız, fakat bu işbirliği savaşa katılmak ya da üslerini kullanıma açmak anlamına gelmez" dedi.

Reklam
Reklam

Prens El Faysal, New York Times'a yaptığı açıklamada, pazar günü CNN'de yaptığı konuşmada, "Suudi üslerinin Irak'a karşı askeri harekatta kullanılıp kullanılmayacağına" ilişkin soruya verdiği "Hayır" cevabının yanlış anlaşıldığını söyledi.

6 bin ABD askerine ev sahipliği yapan Suudi Arabistan, uyarıda bulunarak ABD'nin Irak'a düzenleyeceği olası bir askeri harekatın insanlık trajedisi olacağına dikkat çekerek, sorunun diplomatik yollar ile çözümlenmesini istedi.

Suudi Arabistan, askeri üslerini kullandırarak, 1991 tarihindeki Körfez Savaşı'nda önemli bir rol oynamıştı.

Geçen yıl yapılan Afganistan savaşında, Amerikan askerlerine, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın güneyinde El-Kharj'daki Prens Sultan hava üssü açılmıştı.