Suudi Arabistan yasağı kaldırdı, beyaz et üreticilerin gözü kutsal topraklarda

Suudi Arabistan kümes hayvanları eti ve ürünleri ihracatında 6 yıllık yasağı kaldırıldı. Böylece beyaz et...

Suudi Arabistan kümes hayvanları eti ve ürünleri ihracatında 6 yıllık yasağı kaldırıldı. Böylece beyaz et sektörü için 1,3 milyar dolarlık pazar açıldı.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya kümes hayvanları eti ve ürünleri ithalatında yüzde 5 payı olan Suudi Arabistan’ın yasağı kaldırmasıyla ilgili açıklama yaptı. Bu sayede yeni ihracat bağlantıları yapılacağına işaret eden Çağlayan, "Suudi Arabistan, kuş gribi nedeniyle kümes hayvanları eti ve ürünleri ithalatına uyguladığı yasağı, 8 firmamız için yoğun temaslarımız ve girişimlerimiz sonucunda kaldırdı. 6 yıldır süren bu yasağın kaldırılması ile birlikte ihracatçılarımıza önemli bir pazar kapısı açıldı. Yılda 1;3 milyar dolarlık ithalatı ile sektör için önemli bir pazar olan Suudi Arabistan’ın aldığı bu karar sektörümüzün ihracatına büyük ivme katacak." ifadelerini kullandı.
Dünya kümes hayvanları eti ve ürünleri ithalatının 2010 yılı büyüklüğü 27 milyar dolar idi. Bu rakam içinde 1,3 milyar dolarlık ithalat ile (675 bin ton) yüzde 5 paya sahip Suudi Arabistan pazarında en büyük pay sahibi yüzde 81 ile Brezilya. Bu ülkeyi yüzde 15 ile Fransa izliyor. Söz konusu rakamlara dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'nin de kümes hayvanları eti ve ürünleri ihracatında önemli bir aktör olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Sektörün ihracatı 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 352 milyon dolara ulaşmıştır. Sektörde en büyük pazarlarımız; Irak (yüzde 63), Hong-Kong (yüzde 6), İran (yüzde 5), Vietnam (yüzde 5) ve Libya’dır (yüzde 4). Yasağın kaldırılması ile birlikte Suudi Arabistan’a 2012 yılında önemli ölçüde ihracat gerçekleştirileceğine inanıyorum. 1,3 milyar dolarlık bir pazardan sektörümüzün yüzde 5 pay alması halinde Suudi Arabistan’a 65 milyon dolar, yüzde 10 pay alması halinde ise 130 milyon dolarlık ihracat anlamına gelmektedir. Söz konusu pazardan yüzde 5’lik pay almamız bu sektörün ihracatını yüzde 20 düzeyinde artıracaktır."
Diğer firmalar için de engelin kaldırılması konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çağlayan, "Diğer taraftan Suudi Arabistan standartlarına uyum sağlayabilecek firmalarımızın başvurması halinde, Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresi Heyeti’nin ülkemiz firmalarının yerinde inceleme yapması temin edilecektir.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz